Ne pare rau, vizionarea acestei pagini nu este posibila in Internet Explorer 6, 7.
Pentru a explora continutul citynews.ro, va rugam sa downloadati unul din urmatoarele browsere:
Pentru a beneficia de experienta completa a sitului citynews.ro, va rugam sa downloadati unul din urmatoarele browsere:
Continua pe Citynews.ro
×
inchide
Go to TOP
Marţi, 04 Iun. 2013, 20:37
65
8216

Antal: Ziua de 4 iunie, zi de doliu. Maghiarii s-au culcat seara în Ungaria, iar dimineaţa s-au trezit în România

Autononomia Ţinutului Secuiesc este singura posibilitate ca maghiarii să se simtă confortabil în România, declară primarul din Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, potrivit căruia ziua de 4 iunie - semnarea Tratatului de la Trianon - este zi de doliu pentru maghiari.

antal ziua de 4 iunie zi de doliu.maghiarii s au culcat seara ungaria iar dimineata s au trezit romania
Video 2: 
Video 3: 
Video 4: 

Primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, a declarat, marţi, jurnaliştilor prezenţi la comemorarea Tratatului de la Trianon, că ziua de 4 iunie este o zi de doliu pentru comunitatea maghiară.

"Pentru noi, ziua de 4 iunie este o zi de doliu. Comunitatea maghiară s-a culcat seara în Ungaria, iar dimineaţa când s-a trezit era deja în România. Noi nu am venit în această ţară, nu am imigrat dintr-o ţară săracă pentru a trăi aici mai bine, ci am rămas pe pămănturile noastre natale, graniţele s-au mişcat deasupra capului nostru", a spus Antal.

Primarul municipiului Sfântu Gheorghe a adăugat că, din acest motiv, maghiarii consideră că promisiunile făcute în 1918 la Alba Iulia trebuie respectate.

"Dorim autononomia Ţinutului Secuiesc. Foarte mulţi dintre cei care au vorbit azi aici au spus acelaşi lucru: singura posibilitate pentru ca noi, cetăţenii români de etnie maghiară, să ne simţim confortabil în această ţară este autonomia” , a afirmat Antal Arpad.

Peste două sute de persoane au participat, marţi, în Parcul Central din Sfântu Gheorghe, la comemorarea semnării Tratatului de la Trianon, unii dintre participanţi purtând panglici de doliu.

Articole din aceeasi categorie
Fostul președinte și consilier județean al PMP Cluj, Rareș Rusu, alături de președintele organizației Câmpia Turzii și fost secretar general al județului, Marian Morar, de președintele organizației De
27 Mar. 2018
18:23
10
Primul-ministru desemnat, Viorica Dăncilă, a prezentat vineri noul cabinet care urmează să fie validat de Parlament.
26 Ian. 2018
16:44
4
Reprezentanții UDMR s-au întâlnit astăzi cu cei ai PSD și cu primul-ministru desemnat Vioroca Dăncilă.
23 Ian. 2018
14:05
7
PSD a retras sprjinul acordat premierului pe care l-a numit, pentru a doua oară într-un an. Paul Stănescu ar putea fi premier interimar.
15 Ian. 2018
21:55
4
Ales în Parlament pe listele Uniunii Salvați România, deputatul clujean Adrian Dohotaru își dă demisia din partid și le cere colegilor care nu sunt de "dreapta" să îi urmeze exemplul.
31 Oct. 2017
11:27
4
La capătul unei ședinţe a Comitetului Executiv al PSD care a durat până aproape de miezul nopții, Guvernul a rămas fără trei miniștri.
13 Oct. 2017
10:25
1

Post new comment

Comentarii

***EDITAT***Din Romania .ro -- masaje orientale si escort din Romania

daca mergi in centru cum este cazul din fata lui MATEI CORVIN sau gasit ruine romane care au fost acoperite cu sticla un lucru minunata acest lucru demontreaza inca odata daca este cazul ca aici transilvania a fost dintotdeauna a romaniei orice cetetean care locueste in tara noastra trebuie sa cunoasca limba oficiala adica romana si sa respecte legile si constitutia tari pt ca si noi ne respectam minoritatile

Ruinele romane (fara diacritice) demonstreaza ca aici au fost romani (fara diacritice)! Blocurile de beton si catedralele de stil bizantin (construite dupa 1918) demonstraza ca o venit ai din sud peste noi. Da, astia din urma sunt romani (cu diacritice).
Daca tu vorbesti romana (fara diacritice) esti bun, pe la noi se numeste latina! Cestia cu respectatul legilor, sunt de acord, insa nu ar strica sa mai dati si cate un exemplu pozitiv!

Au venit sa fure aurul ala cel mai fin din Europa cu care dacii falsificau monedele lor. Au omorat toti dacii si Ei soldatii "romani" adunati din te miri ce provincii ale Imperiului au ***EDITAT*** si ei ce era prin zona ca doar nu era sa-si aduca curvele scumpe de la Roma. Asa s-a "nascut" poporul ROMAN ..:)

in cur istoria aia faurita de comunisti

Adevaratele ramasite a cetatii Napoca sunt in actualul cartier Someseni. Ruinele din centru sunt numai prostiile lui Funar.

Poate ma insel , dar nu s-au culcat cumva seara in Imperiul Austro ungar si dimineata s-au trezit in Romania ? Ce Ungarie viseaza primarul ala ?

S-au culcat in patul lor din Europa si s-au trezit cu el in Balkani :)

1 Maghiarii de prin Covasna si Harghita sunt oameni harnici dar cu caracter tipic de ungur ( cu 2 fete ) si cu prea mult tupeu sa ceara asa ceva "AUTONOMIA"
2 Oameni buni decat sa ne certam intre noi si pe la spate isi baga nasul miticii si pleaca tot ce producem la ei , mai bina am cere AUTONOMIA TRANSILVANIEI si atunci se vor rezolva problemele cu adevarat . Cum nu le plac la unguri sa plece banii de la ei asa nu ne place noua. AUTONOMIA TRANSILVANIEI !!!

Vecine secui, vrei autonomie? Îți dau autonomie. Ce faci cu ea?
(un articol de Valentin Roman )

Uite ce-ți propun, dragă vecine secui: eu îți dau autonomie, nu doar culturală sau teritorială în cadrul Statului român, ci totală, fă-ți țara ta, îți dau eu din pământul meu și fă-ți tu țara ta în mijlocul României. Steag ai deja, îți mai trebuie țara, se pare că-n țara mea nu-ți place.Și pentru că-s generos și nu-mi place să te văd cum te zbați în chinurile unor frustrări dureroase, sunt dispus să fac ce-am zis mai sus.

Dar trebuie să fi conștient de niște lucruri, vecine, anume că, după ce vei avea țara ta, pe care ți-o dorești atâta, de la mine nu trebuie să mai ai așteptări, vei trăi într-o enclavă înconjurată de România, orice pleacă dinspre tine spre alte zări, trebuie să treacă prin teritoriul meu, la fel precum trebuie să treacă prin el orice vine spre tine. Iar eu voi avea dreptul să controlez aceste lucruri și să pun ce taxe de tranzit vreau. Nu ai cum să influențezi acest drept, că eu fac ce vreau în țara mea, tu faci ce poți în a ta.

Vei avea nevoie de hrană, la tine culturile, în mare, sunt doar de cartofi. Ai nevoie de grâu, porumb, legume și altele. Ți le voi furniza, ca un vecin bun ce voi fi, însă la prețurile dorite de mine. Ce zici de 50 de euro pe kilogramul de grâu sau 100 de euro pe kilogramul de roșii? Te asigur că sunt de cea mai bună calitate. Avem din belșug în Bărăgan, de pildă. Din păcate pentru tine, Baraganul va rămâne al meu...

Vei mai fi nevoit, evident, să-ți educi copiii. Te pot ajuta și la acest capitol. România are câteva centre universitare mari, la București, Cluj și Iași, de pildă. Îți voi accepta copiii la studii acolo în schimbul unor taxe anuale modice, cum ar fi 500.000 de euro de persoană. Sunt sigur că-ți vei permite, exporturile de cartofi îți vor asigura un PIB peste cel al Norvegiei probabil...

În cazul instituțiilor de învățământ, probabil că taxele mele ți se vor părea mari, așa că poate vei decide să-ți înființezi și tu câteva. Ar fi o idee excelentă, doar că eu, de pildă, nu voi recunoaște diplomele emise de acestea. Și chiar dacă le-aș recunoaște, probabil că școlile tale vor funcționa în limbă maghiară, așadar nu am cum să-ți anagajez absolvenții pe teritoriul meu.

Singura variantă pentru a avea ceva șanse, ar fi să folosești în școlile tale limba română, pentru ca absolvenții să-și găsească de lucru în România, dar asta nu ar însemna oare să te expui riscului de a te...româniza? De-asta zic, ai grijă ce decizii iei și în planul ăsta.

În mod clar, ca nouă entitate statală pe harta lumii, nu vei face parte încă de la început din organizațiile internaționale, nu vei fi nici în UE, nici în NATO, nici membră a vreunui tratat de comerț.

Iar eu voi avea dreptul să controlez cine îmi tranzitează teritoriul care tine și în ce scop sau dinspre tine către alte meleaguri. În cel de-al doilea caz, pot să-ți ofer vize de tranzit pentru tine în schimbul unei taxe de, să zicem, 100.000 de euro bucata valabilă pentru doar o pășire pe pământul românesc. Ce zici? Îți convine? Ți-am spus că sunt generos azi. E frumos afară, deci am toate motivele să fiu așa.

De asemenea, nu ai nici aeroporturi internaționale și nici porturi. Dacă vei dori, tot ca un vecin bun ce-ți voi fi, îți pot închiria câteva docuri la Constanța, să faci și tu comerț. Chiria o stabilim împreună, prețul de pornire, unul decent zic eu, ar fi de 500.000.000 de euro pe an. Acolo poți încărca vase cu cartofi pentru export.

Va trebui să ai bani pentru spitale, de pildă, și resurse indejuns pentru a plăti o forță de poliție, medici buni, chirurgi, soldați etc. De pildă, fără spitale și doctori buni, vei fi nevoit să-ți tratezi bolnavii în țara mea, unde, în mod cert, asigurările medicale emise de tine, nu vor avea acoperire. Însă nu te pot lasă la greu, îți voi prelua suferinzii, dacă ești de acord ca pentru o operație de apendicită să plătești 50.000 de euro.

Dacă eu sunt xenofob sau ultrantionalist, tu ce ești?

Din toate cele de mai sus rezultă că eu nu sunt nici xenofob, nici ultranatonalist, în schimba rezultă că tu, vecine, ești anti-european. Te întrebi cum așa.

Simplu: în timp ce Europa dorește o omogenizare culturală și economică (o fantezie, de altfel), tu vrei separatism și visezi la Ungaria Mare, o chestie la fel de utopică, imposibil de realizat, din pricina faptului că până și în acel stat medieval, tot o minoritate reprezentai.

Ți-aș putea reaminti diverse părți ale istoriei din care poate vei înțelege că te-am primit în țara MEA, ți-am dat pământ, apă și pâine, dar se pare că nu-ți este de ajuns.

Până și originea îți este neclară, în sensul că tu, secui, te dai drept maghiar, dar nici măcar istoricii Budapestei nu s-au pus de acord cine ești, de unde vii și dacă ești sau nu înrudit cu ei. În "Gesta Hungarorum", Simon de Keza, un preot de la curtea lui Ladislau al IV-lea (1278-1290), afirmă că "după cucerirea Panoniei de către unguri, secuii au primit o parte din țară, totuși nu în Câmpia Panoniei, ci au trăit aceeași soartă VECINI ÎN MUNȚI CU BLACKII, cu care s-au amestecat și dela cari au împrumutat alfabetul".

Iată cum, dragă vecine, un cronicar ungur face distincție clară între neamul tău, al secuilor, și cel maghiar. Iar un alt aspect interesant al afirmației sale este cel în urma căruia rezultă cum că ai avea ceva sânge românesc și de la ai mei ai învățat să scrii. Deranjant, nu?

Treaba de care vorbește nenea Keza mai sus se întâmpla undeva pe la sfârșitul secolului XI sau începutul secolului al XII-lea. Ghici câți ani de istorie aveau ai mei deja pe pământul ăsta când ai venit tu. Îți este greu să aproximezi,nu? Te înțeleg, pentru tine antichitatea nu există, e imposibil să faci referiri la istoria ta folosind teremenul "înainte de Hristos". Nu mai vorbesc de neolitic sau epoca fierului, deja pătrundem în zonă SF pentru tine și tăi. Și asta este la fel de deranjant, nu?

Nu îmi voi reaminti de 1.000 de ani în care drepturi în Ardeal ai avut doar tu și alți minoritari, în timp ce pe ai mei i-ai asuprit, le-ai interzis limba, numele românești, religia și orice drept elementar uman.

Nu-mi voi aminti de Ip și Trăznea, nu-mi voi aminti de ce spunea scriitorul Geza Kosztensky, decât așa, în treacăt, un singur pasaj din broșura "Politica Națională", care, la sfârșitul secolului XIX, spunea că "să lăsăm la o parte minciuna convențională conform căreia noi pretindem că nu vrem să ucidem naționalitățile nemaghiare. DA - NOI VREM SĂ LE SUPRIMĂM ȘI TREBUIE SĂ LE SUPRIMĂM". O astfel de atitudine era felicitată, la acea vreme, de ministrul de interne ungar Hyeronimy.

Ce ai putea face:

Ai putea să-ți vezi de treaba ta, la fel cum își văd de treaba lor lipovenii, turcii, tătarii și bulgari din România, la fel cum își vede orice om de aici. România ți-a oferit TOTUL, pământ, adăpost, resurse, absolut TOT.

Ți-am asigurat, prin legi, dreptul de a-ți utiliza limba, de a avea școli în limba ta, de a-ți practica religia, de a călători liber, de a fi reprezentat în parlamentul de la București, dar și în cel european, a manifesta, celebra, comemora. Ar fi trebuit să ai aceleași drepturi precum toți ceilalți și nimic în plus sau în minus, dar eu ți-am dat mai mult, că te-am văzut necăjit.

Poți trăi asemeni mie aici, cu bune și cu rele, cu necazuri și bucurii, cu familie și prieteni alături, cu rate la bănci, uneori zâmbitor, alteori mai supărat. Ai țarina să-ți cultivi pământul dat de strămoșii mei. Și nu ți l-am dat cu chirie, ți l-am oferit pentru vecie pentru că erai pribeag, n-aveai casă și acareturi. Lasă prostiile și nu mai confirma, prin tot ce faci, caracterizarea de "bolnavul Europei", pe care nenea Churchill ți-a atribuit-o.

Mă rog, eu ți-am spus toate astea ca un bun vecin ce-ți sunt și pentru că-mi păsa de soarta ta și a urmașilor tăi. Dacă tu alegi să abuzezi deja de toată permisivitatea asta, e problema ta, dar NU FACE, TE ROG, SĂ DEVINĂ PROBLEMA NOASTRĂ, CĂ N-O FI BINE DELOC! RESPECTĂ DRAPELUL ROMÂNESC, CONSTITUȚIA SA ȘI POPORUL SĂU!

Bine zis ! Bravo pentru acest articol si poate s-or gasi niste "minti treze" si printre "maghiarii" de la noi, sa inteleaga ceea ce trebuie sa inteleaga si ca... trebuie sa isi "abandoneze" ideile astea separatiste de "om bolnav la minte " ! Dar, bine zis: ce ar fi sa le dam totusi autonomia ? Macar asa de proba pe vre-o 4-5 ani... dupa care sa-i intrebam cum a fost ? In tara asta sunteti 7% si sistematic vad ca nu stiti altceva decat sa ne "trageti pumni in gura"...
Mai da presedintele tarii si PDL-ul asta chiar ca v-a dat "nas " nu gluma... ! Mai, daca visati cumva la un sprijin masiv... dat de Ungaria, va inselati. Voi nu vedeti ca si Ungaria este in "colaps economic"... ? S-apoi, sa nu uitati ca daca noi rupem relatiile cu Ungaria din cauza voastra, din si inspre Europa, putem merge si prin Ucraina, Cehia ori Slovacia, dar voi, inaintru si inafara "enclavei", oricum si orice ati face... numai prin Romania puteti trece... !
Mai "draga vecine si... prietene"... ( ca pentru mine deocamdata imi esti prieten ) ... stau si ma intreb, daca voi maghiarimea sunteti cu adevarat "sanatosi" la cap sau ba... sau... cel putin "liderii " vostrii ! ?
Vedeti-va mai de treaba si fiti buni conationali si nu mai puneti paie pe fic, ca numai rau va faceti... de n-o sa mai ajungeti la guvernare in vecii... vecilor... ! Stiti povestea cu "sarpele"... va sfatuiesc sa nu fiti VOI ..."ala"... !
Draga "prietene"... hai sa bem o "polinco"... no... , sa mergem sa jucam un fotbal..., sa facem o partida de vanatoare..., una de pescuit..., sa mancam..., sa bem... , sa ne distram... impreuna si sa ne iubim femeile... ca ase-i de scurta viata asta no ... si Doamne cum se duce... ! No ce zici ? !!!

Le doresc tuturor xenofobilor romani, care isi traiesc viata in fata computerului emanând, alaturi de miros de usturoi, o ura animalica, SA PĂȚEASCA LA FEL. Adica, sa se culce deseara linistiti si sa se trezeasca maine in Ucraiana sau Belarus, sa zicem. Ce ati face?

De cate ori nu am patit asta in istorie si am supravietuit. Daca esti cetatean pasnic nu ai ce sa patesti. E porunca intaia din Biblie. In plus mirosul de usturoi iti vine tie din stomac. Ca altfel nici la americani nu transmite internetul mirosurile. Ce monstri naste dom'le sovinismul...

Nu va tine nimeni cu forta in Romania. Cui nu-i convine.... Valeaaaaaaaaaaa

A fost doar anexat de Romania de vreo 93 de ani.

Un profesor de istorie sârb din Voivodina, aflat zilele trecute la Satu Mare, a transmis redacţiei o reacţie pe marginea articolului “Afront adus românilor pe bani europeni”, apărut în numărul din 4.12.2012 al Gazetei de Nord Vest. Reproducem integral textul transmis de profesorul sârb Miodrag Stanojevic:

> “Mă numesc Miodrag Stanojevic, sunt sârb din Vojvodina şi profesor de istorie în Novi Sad. Aflându-mă într-o călătorie către Ucraina, am zăbovit trei zile în urbea dvs., bucurându-mă de ospitalitatea unui vechi prieten şi a familiei sale. Menţionez că vorbesc fluent limba română deoarece am copilărit într-un sat mixt vlaho-sârbesc.
Ştiind că sunt profesor de istorie şi bun cunoscător al revizionismului unguresc, amfitrionul meu mi-a arătat articolul “Afront adus românilor pe bani europeni” apărut în ziarul Dvs. Totodată mi-a relatat câteva evenimente recente de acest gen:
- fenomenul Csibi Barna, un degenerat care îşi permite să dea foc în centrul României unei păpuşi reprezentând un erou naţional al românilor (n.r. Avram Iancu), autorităţile române ignorând acest gest.
Vă propun un exerciţiu de imaginaţie: Ce s-ar fi întâmplat dacă:
- un român ar fi dat foc la Budapesta unei păpuşi reprezentându-l pe Kosuth Lajos
- un turist german ar fi incendiat la Tel Aviv o păpuşă reprezentându-l pe David Ben Gurion (n.r. primul premier al Israelului) sau pe Golda Meir (n.r. de asemenea premier al Israelului)
- un ungur din Vojvodina ar fi incendiat la Novi Sad o păpuşă reprezentându-l pe Milos Obilic, eroul naţional al sârbilor de la Kosovopolje.
Meciul Steaua – Ujpest de acum 3 ani: la intrarea în România, suporterii unguri aflaţi în tren au afişat “Transilvania aparţine Ungariei”, iar pe stadionul Steaua din Bucureşti au afişat românii = ţigani. Acelaşi scenariu:
- ce s-ar fi întâmplat dacă Ujpest ar fi jucat la Beograd cu Partizan sau Steaua Roşie. Oare ar fi avut curajul ungurii să afişeze mesajele “sârbii = ţigani sau Vojvodina aparţine Ungariei”? Nu, nu ar fi îndrăznit, iar dacă ar fi fost atât de tâmpiţi să o facă, în aceeaşi seară ar fi cinat în Infern.
De ce îşi permit asta în România? De ce nu îşi permit acelaşi lucru în celelalte ţări unde au minorităţi maghiare şi revendicări revizioniste, adică Slovacia, Serbia, Ucraina? Simplu, pentru că ei ştiu (aşa cum au menţionat în “Traseul Legendelor Sătmărene)” că românii sunt “un popor paşnic, binevoitor şi primitiv” şi, completez eu, un popor “imbecil de tolerant”. Totodată ei ştiu că slavii (din Slovacia, Serbia, Ucraina) nu sunt aşa. Şi nu îşi permit.
Afirm cu tărie că nu există nicăieri în lumea civilizată o ţară care să acorde atâtea drepturi unei minorităţi alogene cum acordă România minorităţii maghiare. Şi totuşi nu vor fi mulţumiţi niciodată, sâcâindu-vă perpetuu (ca un ţânţar în miezul nopţii) cu aceeaşi pretenţie imbecilă: autonomie. Tupeul lor se manifestă şi prin faptul că ei consideră ca fiind similară pretenţia lor de autonomie teritorială în România cu cea a catalanilor din Spania, ignorând cu bună ştiinţă marea diferenţă: catalanii sunt băştinaşi în Spania, pe când maghiarii sunt alogeni asiatici în România.
Gazda mea mi-a spus că, pe lângă “valahi puturoşi” maghiarii vă mai numesc şi “mămăligari”. Îşi permit asta în ţara voastră. Sunt derutat şi confuz, neputând înţelege cum este posibil să nu existe în rândurile poporului român, “paşnic, binevoitor şi primitiv” un profesor de istorie altruist care să explice ungurilor ABC-ul istoriei lor efemere:
- în anul 700 sunt menţionaţi în cronicile coreene ca fiind nişte nomazi primitivi care jefuiau prin nordul Coreei şi estul Chinei
- în 896, şapte triburi maghiare şi trei triburi de turci khazari, fugărite din stepele Asiei de către pecenegi, se stabilesc în Panonia (locuită atunci de slavi, valahi, avari, germanici), în total 225.000 de nomazi sub conducerea lui Arpad. Prima lor preocupare după stabilirea în Panonia a fost jaful (logic). Incursiunile lor sângeroase s-au desfăşurat în toată Europa ajungând până în Spania, până când Otto I cel Mare i-a umilit la Lechfeld în 955.
- Ştefan cel Sfânt (997 – 1038) unifică triburile ungureşti şi îi creştinează. Totodată începe şi procesul de maghiarizare agresivă a populaţiilor din jur: germanici, valahi, slavi, acest proces fiind de fapt esenţa strategiei de supravieţuire a acestui mic popor migrator asiatic în Europa. Personalităţile proeminente ale istoriei lor nu au fost unguri: Matei Corvin, Petofi Sandor (Petrovici Alexandar – sârb, părinţii lui nu cunoşteau limba maghiară), Kosuth Lajos – slovac, precum şi majoritatea regilor Ungariei. În 1910 un istoric maghiar recunoaşte că doar 10% din unguri sunt urmaşii celor şapte triburi maghiare stabilite în Europa în 896, restul fiind populaţii maghiarizate de-a lungul timpului (valahi, germanici, slavi). De fapt cum ar putea un ungur blond din zilele noastre să fie urmaşul cetelor mongoloide venite în Europa în secolul IX?
Ceea ce trebuie accentuat este faptul că începând de la Ştefan cel Sfânt şi până la dispariţia regatului ungar în 1526, Transilvania nu a făcut parte niciodată din regatul ungar, fiind întotdeauna voievodat autonom.
- Înfrângerea de la Mohacs din 1526 în faţa turcilor şi cucerirea capitalei Buda în 1541 are ca urmare dispariţia de pe harta Europei a regatului ungar. Partea occidentală a Ungariei este anexată de Imperiul Habsburgic, iar restul, inclusiv Buda, devine paşalâc turcesc. Transilvania rămâne principat independent sub suzeranitate otomană.
- După respingerea asediului otoman asupra Vienei (1683), Imperiul Habsburgic ocupă teritoriul fostului regat ungar şi Transilvania, anexiuni recunoscute prin tratatul de la Karlowitz (1699).
- În 1849 Kosuth Lajos proclamă Ungaria stat independent, dar intervenţia habsburgică şi ţaristă înăbuşă această pretenţie.
- În urma pactului dualist din 1867, Ungaria devine regat în cadrul imperiului Habsburgic (numit din acel moment imperiul Austro-Ungar), având constituţie proprie şi o oarecare autonomie.
- În 1918, în urma înfrângerii din primul război mondial, imperiul Austro-Ungar se destramă, Ungaria devine stat independent iar Transilvania alege să se unească cu România.
Trebuie să subliniez imbecilitatea revizioniştilor unguri. Cum pot susţine că Transilvania a aparţinut Ungariei 1000 de ani, când regatul Ungariei a dispărut din 1541 până în 1867, perioadă în care a fost paşalâc sau provincie habsburgică, în timp ce Transilvania a fost voievodat autonom de la Ştefan cel Sfânt (997 – 1038) până în 1699 când devine provincie austriacă (ca şi Ungaria de altfel). Deci Transilvania şi-a pierdut independenţa în 1699 şi a aparţinut până în 1918 Imperiului Habsburgic, nicidecum Ungariei (care din 1526 până în 1867 nu a existat).
- În 1940, în urma Dictatului de la Viena, o parte a Transilvaniei este cedată (pentru prima dată în istorie) Ungariei. Până în 1944, când revine României, ce fac ungurii în Transilvania? Ce ştiu mai bine: ucid valahi şi evrei, consideraţi rase inferioare. Gena lor asiatică i-a ajutat pe unguri să devină cei mai zeloşi executanţi ai teoriilor rasiale naziste, golind practic Transilvania de evrei. În perioada 1940 – 1944, timp în care Transilvania a aparţinut Ungariei, populaţia evreiască de aici a scăzut cu 90%, marea majoritate fiind trimisă de către autorităţile maghiare către lagărele de exterminare naziste. La fel s-au purtat şi în Serbia odată cu invadarea alături de germani a Iugoslaviei în 1941.
În încheiere, ca să sintetizez relaţia dintre băştinaşii valahi şi alogenii unguri, îmi îngădui un scenariu: un ungur pribeag bate la uşa unui valah. Acesta, ospitalier, îl primeşte în casă. Îi întinde masa, oferindu-i ce are mai bun în cămară. Ungurul, în timp ce se ospătează, pune ochii pe nevasta valahului (frumoasă, bineînţeles) considerând că ar fi normal ca după ospăţ valahul să îi ofere şi un desert, adică nevasta. Indignat de faptul că după ce s-a săturat, valahul nu-i oferă şi nevasta, ungurul îi trage o palmă zdravănă valahului şi încă una. Înainte ca mămăligarul să se dezmeticească, ungurul fuge pe uliţă strigând din toţi rărunchii: săriţi oameni buni, că mă omoară valahul, sunt o victimă.
Aşa că, valahi, fiţi înţelegători şi daţi-le şi nevasta, dar vă avertizez că nu le va ajunge. Următoarea lor dorinţă va fi casa voastră.”

"Mă numesc Miodrag Stanojevic, sunt sârb din Vojvodina" "am copilărit într-un sat mixt vlaho-sârbesc"
Daca-mi poti arata macar un sat "vlaho-sarbesc" din Vojvodina jur ca nu mai scriu nici un comentariu!
"catalanii sunt băştinaşi în Spania" Serios? :)
"Transilvania nu a făcut parte niciodată din regatul ungar, fiind întotdeauna voievodat autonom", atunci cum mama dracului "începe şi procesul de maghiarizare agresivă a populaţiilor din jur: germanici, valahi, slavi"?
"Transilvania alege să se unească cu România." cand so tiunt alegerile, ca io inca n-am auzit de ele, de ocupare insa da!
Restu... daca cel care a scris aceasta istorie prescurtata a Ungariei si Transilvaniei are dreptate, atunci nu prea inteleg cum au fost asupriti romanii in Transilvania, ca erau si mai multi, si de mai mult timp aici, si tragandu-se de la legionari, stiau sa si lupte (de altfel daca nu ar fi fost asa, tampitii aia de regi Arpadieni nu ar fi acceptat Universitas Valahorum, sters de catre un rege maghiar, care de fapt era francez, adica de-al vost')!
Insa vad si un lucru pozitiv! Incearca sa demonstreze ca de fapt Transilvania are tot dreptul sa devina INDEPENDENTA! :p

Excelent ! Bine zis ! Astia nu sunt normali la cap si sunt ca si "sarpele mitologic"... pana nu le "zdrobesti capul fara mila"... nu s-or "astampara"... ! Dar...pana la urma urmei, poate tot o s-o "pateasca" ei intr-o zi... Dar eu sper sa fie suficient de inteligenti sa se opreasca la timp !
Dar chiar... de ce nu le-am da autonomie si independenta deplina si sa nu-i lasam nici sa mai iasa si nici sa mai intre in sau din "enclava aia" ... decat cu niste "conditii" de sa le sara "fulgii"... ! Intr-adevar, ei efectiv n-ar avea pe unde sa iasa ori sa intre de acolo... decat efectiv PRIN ROMANIA . Cu adevarat, daca s-ar rupe relatiile cu Ungaria ( ceea ce n-as prea crede eu... ) noi romanii putem merge in si dinspre Europa si prin tarile vecine Ungariei... dar stau si ma intreb daca aceasta "enclava"... ar mai avea un "loc de intors"...! N-am mai vazut si n-am mai auzit de un popor atat de prost si de obraznic in toata Europa si chiar in toata Lumea asta... !

120 si ceva de randuri . Get a life Simona!

Da' ai avut ceva timp sa numeri...

DOmnul respectiv este cam sovinist.. Pentru mentalitatea celor ca el au fost razboaiele din fosta Iugoslavie, pentru acest tip de mentalitate nu este Serbia nici acum in UE..
In legatura cu autonomia: documentativa un pic oameni buni. Toate propunerile UDMR in acest sens sunt benefice pentru toata tara, in afara de Bucuresti. CUm zicea Frunda o data intr-o televiziune de stiri: ei vor acelasi autonomie si in Miercurea Ciuc, si Iasi, si la Craiova. O descentralizare puternica, unde deciziile se iau pe plan loocal. Si acum, in contexul regionalizarii, aceste aspecte ar trebui luate in seama. Adica, cine din Bucuresti poate spune in regiune vor sa traiasca clujenii? De ce nu facem un referendum despre diferitele proiecte propuse? De ce sa ma duc eu ca clujean pana in Oradea daca trebuie sa ma duc la Finante de exeplu? Pentru ca simplul fapt ca Clujul va fi centrul regiunii nu inseamna ca institutiile regionale vor fi plasate aici. Uitati va un pic pe planul USLului, a fost prezentat si aici pe Citynews. Si da, tare mukt mi-ar conveni sa decidem aceste aspecte aici, la Cluj, si fiecare in localitatea lui.
Care e de fapt problema cu asta? Ca maghiarii au adus in discutie aceste aspecte? DIn tipul de autonomie, descentralizare sau o putem numi cum vrem, am avea toti de castigati, in afara de Bucuresti. Cum am zis mai devreme, documentativa stimabililor, inainte de a crede ca cineva va fura tara.

Am dat un Like la continutul textului si la idea ta (a voastra ). Aș numio descentralizare suna mai bine , este ceva necesar în toata românia pentr. rezolvarea unor probleme birocratice .
Rasismul daca ar disparea din inimile unor conaționali (din ambele tabere), ar ficeva normal si usor de adoptat însă pâna acola avem nevoie de educație și respect reciproc !!!
Cîștigarea de simpatizanti și susținători în rândul partidelor politice Europene din păcate ( ex. România, Ungaria, Franța, Spania, Uk, etc) se face prin a cauta care sunt punctele slabe, punctele forte, dorințele, apoi pun în miscare propaganda ...Să închei aș aminti ca atunci când cineva greșeste(cu fapta, cu gândul sau cu lucrul) voit sau nu, cel ce vede are datoria morala (DACĂ se respectă și bineînțeles sa întelega gravitatea acțiunii) să îl sfatuiască de bine,aici însă NU see poarta un dialog ci un razboi de încurajari la URĂ păcat când oameni și popoarele ar trebui sa se UNEASCA și sa se IUBEASCÂ. Fiecare PERSOANA DIN FIECARE ȚARĂ trebuie sâ își ÎNDREPTE conaționalii nu să îi încurajeze.
NUMAI BINE!!!!!!

Voi ungurii oricum va anihilati singuri. Sunteti poporul cu cea mai mare rata de sinucineri...

conform statisticilor,cea mai mare rata de sinucideri este la romani,la fel ca si la incesturi !!

un lucru e clar: greu cu mentalitatea asiatica, oricat ar incerca sa-si vopseasca fata, caracterul jegos al unguroilor se vede.

MINCINOSULE,IAR AI APARUT ? TE-AI HOTARAT DE UNDE ESTI ? CEL MAI JEGOS CARACTER IL AI TU, NESIMTIT XENOFOB ,SOVIN, FRUSTRAT ,BOLNAV MINTAL !!

Seamana tzaganii cu romanii sau romanii cu tzaganii ?
Parerea mondiala nu pare interesata de dilemma: "All Gypsies come from Romania"
(not from Hungary:)

Pastele ma-tii de bozgor borrat ! Da' tu cum crezi ca s-au simtit romanii in 30 august 1940 ??????

in loc sa omoare toti barbatii si impreuna cu femeile sa creeze un alt popor de laudarosi, asa cum au facut legiunile romane, magyarii au fost delasatori si au preferat sa traiasca in buna pace cu urmasii dacilor.
Rusine lor ..:)

Paranoia de pusta se numeste boala ta. Si va mai mirati de ce nu va lasa romanii sa aveti autonomie !!!

Sunt si eu urmas al c0rvelor dacilor si a soldatilor aia romani adusi din te miri ce coltz de imperiu.
Diferenta dintre noi este ca eu sunt constient de asta ..:)

Atunci iti dau autono***EDITAT***

***NEEDITAT***

Pai la 4 iunie ungurii si-au pierdut de fapt privilegiile de a fi natiunea dominanta politic. Acum democratia nu le mai convine, ca de' si-au pierdut borcanul cu miere din care lingeau. In rest bisericile lor sunt tot acolo nu a tras nimeni cu tunul in ele cum facuse maresalul Bukow. Dar nici nu i-au mai putut tine pe altii la portile oraselor... Ce sa-i faci, istoria mai face cateodata si dreptate, iar Dumnezeu cand face dreptate nu poarta niciodata doliu.

asa e, din pacate, maie ales dupa 1965, prostimea rromineasca a avut acces in Cluj; cu ce rezultate, se vede astazi...

Exact. Acuma ai apa calda in casa si Internet. Chiar si cuvantul troleibuz e neologism pentru voi, astia din Jobbik.

Eu ii propun DOMNULUI PRIMAR ca sa citeasca putin atrocitatile care au fost facute ROMANIEI din partea lor,daca nu stie unde sa citeasca ii dau eu personal cateva linkuri ca sa vizioneze si sa vada cum noi ROMANII am fost si suntem in doliu la propriu din cauza lor,vor autonomie foarte bine, se numeste Ungaria si este peste granita,vor sa stea in TARA MEA pai sa stea ca nu le i-au pamantu de sub picioare dar sa-si vada de viata dupa legile noastre si sa vorbeasca limba noastra ( a pardon le e rusine cu noi si limba noastra si atunci ce mama n....mai cautati aici?? donez salariul meu pt bilete doar dus spre mult iubita voastra tara si nu sunt rasista dar imi iubesc tara)

Vorbesti despre istoria voastra falsificata? Vorbesti de tara voastra furata? Si apropo: nu esti rasista. Esti doar extrem de proasta.

Ne tragem de sireturi, prostia nu e un pacat domnule....daca te apuci de citit constati ca esti prost pt ca mereu inveti si nu sti destul deci : la cat citesc eu zilnic sunt mandra de faptul ca sunt PROASTA vai de sufletul tau!!!

Oricat ar fi de falsificata istoria noastra un lucru e clar: nu noi suntem veniti din Asia. In consecinta nici nu ne vor scrie istoria viniturile cu pretentii de stapani.

daca nu ar fi venit cei de la ROMA,NOI AM FI EGZISTAT CA SI POPOR ? CUM SA FORMAT POPORUL ROMAN ???!!!!!!

Legiunile romane (exact din Roma) au cucerit Dacia, au omorat toate femeile dacilor si le-au adus femei exact din Roma. Asa s-a format poporul Roman. (cred..:)

Va recomand o carte de istorie pt a afla cu s-a format si un dex pt traduceri

Asa, pentru cultura generala a celor care mai citesc pe aici. In prima faza pe aceste meleaguri sunt dacii, cel putin de la momentul care ne intereseaza, adica perioada premergatoare ocuparii romane. Apoi vin romanii, si deoarece de obicei ocuparea unui teritoriu nu se face cu poeti, timit trupe armate, compuse din legiuni de pe tot intinsul imeriului, mai putin de pe peninsula, ca deh, doar nu si-o fi trimis cei mai bravi oameni prin barbaricum... Dupa armata vine si administratia, comerciantii, etc.
La sfarsitul perioadei de "sedere" in Dacia, oare cine ramane? Pai ala din administratie sigur nu! Cum ar fi daca am ocupa Rusia, iar dupa retragere bucurestenii ar ramane la Moscova? :) Comerciantii? Comert se face in locuri sigure, unde esti protejat catdecat. De fapt raman urmasii legiunilor. Motivul e simplu, dupa ce un legionar termina "contractul" cu Roma, primeste un darab de pamant acolo unde si-a terminat timpul petrecut in armata. Da de fapt din cine se compun aceste legiuni? Un exemplu, de la Porolissum! Au fost unii arcasi, care stateau pe cai si trageau in spate. Ore cine-s astia? Cauta, si o sa gasesti! Si eventual daca nu ai inteles nimic din ceeace am scris pot sa scriu si cu referiri, ca sa ai posibilitatea sa verifici, dar aia ar fi deja o lucrare de doctorat, si cum la noi un doctorat doar se copiaza n-o sa ma apuc sa scriu una, pana nu-i musai!

a devenit sufficient de bun pentru "traduceri" din tzaganeste...
Recomanda-mi te rog si o carte de filozofie in care este descrisa si categoria umoristica... Eventual una din cele pe care le-ai citit tu :)

Tara ta? Ti-ai cumparat tara?

TARA MEA pt ca sunt ROMANCA "gandiredegaina" frumos nume, nu ai curaj sa-ti exprimi opinile cu numele tau!!! A ta nu e(.....sau si tu vrei autonomie si nu sti sa o ceri :)) )????

De ce nu ne spune primarul din Sf. Gheorghe ce urmareste el de fapt. De exemplu,cu ce-l afecteaza daca harcov sunt incluse in regiunea centrala alaturi de ms, sb, bv si ab? Ce vrea sa faca el de fapt daca obtine autonomia? epurare etnica a populatiei romanesti? de asta nu vrea sa fie in regiunea centrala ci singur? nu pricep, de ce insista aiurea in tramvai, ce nu poate sa faca acum si spera sa faca daca are autonomia? Ca oricum aia fac ce vor in HarCov.

Antal sa nu uite ca si bunica mea s-a culcat in Ungaria si s-a trezit in Romania.... n-a fost un cosmar, din contra, o mare bucurie. Iar aceasta e casa ei, pamantul ei, n-a venit din alte tari, aici s-a nascut si crescut, impreuna cu inaintasii ei. Hai acum sa ne "batem" in declaratii lacrimogene si patetice.

ce prostie. Cum sa dea statul autonomie din considerente psihologice? :) Asta spune Antal, "ca sa ne simtim confortabil vrem autonomie". Pai vreau si eu autonomia Gheorgheniului, ca asa vor muschii mei, sa ma simt mai bine, psihic.

manasturul liber! vreau autonomia manasturului: "pana aici e clujul, de aici e manasturul".

Eu vreau autonomia personala. De exemplu Gherman sa stea in propria celula.

nu-i rea ideea, la asta nu m-am gandit pana acum...

AI CU CE SA GANDESTI ?? EU ZIC CA NU !!!! PINA NU STII CINE ESTI,DE UNDE ESTI,DE UNDE VII,UNDE TE DUCI ,..... ESTI UN UN NIMENI SI PLIN DE PRAF !!! MINCINOS ORDINAR !!!!

eu daca merg in AMERICA si cer autonomie primesc ?daca cer paine in limba romana primesc?orice cetetean din ROMANIA trebuie sa stie si limba romana ,pt ca in orice tara mergi trebuie sa inveti limba respectiva iar tata noastra se numeste ROMANIA si nu altcumva tara noastra isi respecta toate minoritatile cum este normal

amice, sunt zone intregi in Miami unde, daca nu stii spaniola, mori de foame cu engleza in plisc :)))

in primul rand eu daca merg la MIAMI SI vorbesc doar spaniola cu autoritalile de acolo cu siguranta ca nu voi fi bagat in seama iar daca as cere autonomie cum fac maghiari de la noi cu siguranta as fi expulzat

Ai folosit cel mai prost argument posibil: Populatia Americii este "venitura". Toti albii sunt veniti de pe alte continente, prin urmare au ocupat si ei pamunturile acelea. Daca mergi in America, esti emigrant care ai ales sa traiesti acolo sa le respecti legile etc. Noi NU am ales sa traim in Romania. Nu am venit din Ungaria sa stam in Transilvania, NU am ales sa folosim limba voastra. Dar copile, degeaba iti povestesc ca n-ai cum sa pricepi.

Sa inteleg ca din cauza ca nu ati ales sa traiti in Romania nu ar mai trebui sa va respectam ca minoritate? In fond nici romanii nu v-au ales sa le fiti vecini si asta exact in mijlocul lor.

Ungaria, la Vest, deci cetatenii unguri, la fel ca si Rusia, la Est, la fel ca si Turcia, la S-E si mai departe, Italia, Spania, Portugalia, Franta, Germania, Marea Britanie sunt tari imperialiste sau foste imperii, deci popoare venite din fostele continente si locatii desprinse din Pangaea si Gondwana, adica imigranti, ***EDITAT***ii n-au mai apucat sa-si faca o tara asemanatoare Indiei si s-au imprastiat prin Europa, fiind minoritari, iar evreii au batut la usile britanicilor si americanilor pana si-au facut stat, asa ca poporul roman s-a sudat o data cu aparitia geto-dacilor de neam tracic fiind printre cele mai vechi state din Europa, de cel putin 2000 de ani, deci nu stiu care "s-au culcat seara în Ungaria, iar dimineaţa s-au trezit în România" in plus Romania NU are nevoie de conditionari din partea nici unei tari imperialiste si pasagere in timp.

"Pangaea si Gondwana", "poporul roman s-a sudat o data cu aparitia geto-dacilor de neam tracic fiind printre cele mai vechi state din Europa, de cel putin 2000 de ani...". Ia-ti medicamentele, baiete...Ma intreb cum s-a 'sudat" poporul roman: cu flacara oxiacetilenica, cu arc electric, cu plasma? Prietene, neamul vostru milenar de sorginte traco-geto-atlanteeana-star trek nu a aparut nicaieri never-ever in istorie pana in 24 ian. 1859 cand s-a format Romania ca stat. Pana atunci ati fost orice doar romani nu: moldoveni, munteni, olteni, moroseni, banateni, dobrogeni, etc. Noi am venit calare pe cal din stepa, barbari, cum ne spuneti voi...Nici nu pretindem altceva. Doar ca intre timp ne-am civilizat...spre deosebire de voi... Noi avem tara, neam, religie cu acte in regula inca din anul 1000 d.Ch. cand s-a format statul maghiar centralizat sub conducerea lui Stefan I zis si "cel Sfant". Asa am aparut in toate cronicile, in toate relatiile diplomatice, in toata istoria Europei...Dar tie degeaba iti povesteste omul ca nu poti intelege...acuma du-te inapoi la joaca cu Pangaea si Gondwana...

Draga "Vecine...Pista"... asa este cum ai spus si noi stim asta. Nu stim altceva si anume, de ce nu plecati acolo... unde ..." v-ati format in anul 1000 d.Ch. " ca noi ... nu va "alungam"... dar nici nu va oprim ?! Zau ase... !

Scuze pentru mica interventie, da raspunsu la "de ce nu plecati acolo... unde ..." v-ati format in anul 1000 d.Ch. "" este foarte simplu, pentru ca suntem chiar acolo.

No Analt baci, era mai bine sa nu te fi trezit? Uite, ai nostri v-au lasat in pace. Nu-i destul asta ?

Bai prostovanule iti propun o afacere. Nu mai instiga, du-te si invata istoria voastra, citeste gesta hungarorum, asta daca stii ce ii (cartea voastra de suflet pe care acuma o "renegati") si apoi te invit sa te agheti undeva asa cum l-au spanzurat pe Iancu. Om de nimic ce esti !

Adaugă comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public.

Filtered HTML

  • Adresele de situri web şi adresele de e-mail se transformă automat în linkuri.
  • Filtered words will be replaced with the filtered version of the word.
  • Taguri HTML permiseŞ <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Liniile şi paragrafele sunt rupte automat.

Plain text

  • Etichetele HTML nu sunt permise.
  • Adresele de situri web şi adresele de e-mail se transformă automat în linkuri.
  • Liniile şi paragrafele sunt rupte automat.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență vor fi șterse.

Comentarii

01 Jan. 1970
02:00
01 Jan. 1970
02:00
01 Jan. 1970
02:00
Inchide