Ne pare rau, vizionarea acestei pagini nu este posibila in Internet Explorer 6, 7.
Pentru a explora continutul citynews.ro, va rugam sa downloadati unul din urmatoarele browsere:
Pentru a beneficia de experienta completa a sitului citynews.ro, va rugam sa downloadati unul din urmatoarele browsere:
Continua pe Citynews.ro
×
inchide
Go to TOP
Sâmbătă, 17 Noi. 2012, 09:25
5
3405

Teatrul care vindecă

"De multe ori poţi rata un job bun din cauza emoţiilor care te copleşesc şi nu-ţi dau voie să gândeşti. De câte ori în viaţă trebuie să fii spontan şi să reacţionezi la timpul potrivit? Atenţia, creativitatea, coordonarea, etc nu sunt obiective de atins doar pentru copii şi adolescenţi. Autoperfecţionarea este o operă neterminată"(sursa personact.ro).

teatrul care vindeca
Video 2: 
Video 3: 
Video 4: 

Proiect dezvoltat în urmă cu trei ani, unic în România

Doi actori ai Teatrului Naţional din Cluj, Cristina Pardanschi şi Cornel Răileanu, au găsit o metodă altenativă pentru dezvoltarea personalităţii. Desfăşurată sub formă de ateliere de lucru, actorii folosesc mijloace şi tehnici actoriceşti prin care cursanţii, îşi însuşesc o seamă de abilităţi noi.

"Alte cunoştinţe se dezvăluie pentru că ele există în stare latentă în fiecare dintre noi. Practic, asta este şi deviza noastră, noi nu dăm nimic în plus faţă de ce are fiecare, atâta doar că îi ajutăm pe cursanţi să şi le descopere şi să le fructifice", spune Conel.

"Oamenii văd lucrurile la modul superficial, general, aproximativ. Noi încercăm să îi învăţăm să-şi ascută simţurile, să devină mai acuţi. Noi învăţăm oamenii să fie în stare de alertă, să fie cu simţurile deschise şi trezite în totalitate. Îi învăţăm să alterneze efortul cu relaxarea, ceea ce este foarte important, noi stăm într-o stare de încordare continuă şi nu ştim de ce simţim câteodată că efectiv crapă ceva în noi. Relaxarea nu înseamnă abandon, lâncezeală, ea trebuie să fie rezolvată tot în mod activ, dar pe alte dimensiuni, alte coordonate", completează Cristina.

Viaţă de pedagog şi în aplauzele publicului

Cristina şi Cornel activează ca actori ai teatrului din Cluj, dar au fost şi profesori 12 ani, au pregătit trei generaţii de actori. Ca un reflex al acestui fapt, din cele trei promoţii de actori, inevitabil câţiva nu au profesat în domeniu. "Dar au venit şi ne-au spus, ulterior, ce mult i-a ajutat şcoala în activităţile lor, sunt oameni de succes în afaceri, politică, chiar şi în familie. Noi, trăind aşa, ca sub un clopot de sticlă, a crezut că toată lumea e aşa, ştie ce ştim noi. Dar ne-am deschis ochii şi ne-am dat seama că lumea este tare bolnavă. E păcat ca doar un segment foarte restrâns de oameni să beneficieze de acest tip de educaţie, antrenament, respectiv cei care se pregătesc pentru actorie, şi e nedrept", spune Cornel.

El consideră că sunt lucruri pe care ar trebui să le ştie toată lumea, să le însuşească. Atunci, am avea parte de o comunicare mai bună şi de relaţii interumane mai bune, de o deschidere mai mare, de flexibilitate, adaptabilitate şi, nu în ultimul rând, creativitate.

A fi creativ, spun ei, înseamnă să creezi ceva de valoare din elementele existente, cunoscute. Pe aceeaşi bază, cu aceleaşi piese, să creăm imagini diferite.

"Noi suntem doi oameni creştini şi normali, credem în inspiraţia divină. Suntem convinşi că tot ceea ce vine este pe verticală. În viaţă, tot ceea ce este frumos este umbrit. Noi, la vârsta noastră nu vrem să facem avere, ci să fim un exemplu pentru societatea noastră. Trebuie să mişcăm şi să facem şi noi ceva, ăsta e mesajul pe care l-aş da societăţii româneşti. Oamenii sunt ciudaţi, diferiţi", spune Cristina.

Teatrul utilitar nu este o şcoală de teatru. Cursanţii nu fac teatru propriu-zis. La sfârşitul modului se face teatru de improvizaţie, care e altceva decât teatrul în înţelesul său tradiţional. Nu se joacă roluri, personaje, scenete. Se gândeşte şi se simte situaţia. E un exerciţiu de adaptare la situaţii noi în care tu înveţi să te descurci. Nu e ca în alte practici unde se dau reţele, clişee, şabloane.

"E plină lumea de traininguri, noi nu facem asta: în trei zile te învăţ să vorbeşti în public, să-şi controlezi emoţiile. E nevoie de timp fizic pentru că trebuie distruse nişte reflexe vechi instalate inconştient, involuntar şi trebuie instalate altele perfect condiţionate. E o gimnastică a trupului şi a minţii. Marea dificultate e că trebuie să ne luptăm exact cu lucrurile pe care trebuie să le îndreptăm, începând de la punctualitate, disciplină, până la lucrurile mai profunde şi mai subtile. Marea frână este în fiecare dintre noi şi asta încercăm să demontăm prin aceste ateliere", spune Cornel.

Învăţământul românesc s-a degradat

Cei doi clujeni ar dori ca astfel de tipuri de ateliere să fie introduse în şcoli şi în facultăţi. "În străinătate se face aşa ceva. Sistemul de învăţământ nu merge pentru că s-au eliminat materiile care ţin de intuiţie, de creativitate. Se pune accentul pe ceea ce poate fi explicat logic. Ori noi ştim că lucrurile adevărate depăşesc aceste limite asupra cărora s-a căzut de acord. Ce este un gând sau un sentiment, el nu poate fi cuantificat, pipăit, măsurat, dar el există. Există o infinitate de alte lucruri care nu se văd dar care ne sunt mai apropiate nouă, ca fiinţe umane, decât logica, raţiunea, care sunt standarde artificiale impuse de oameni. În ceasul al doisprezecelea oamenii încep să realizeze ce mult au pierdut şi instinctiv îşi îndreaptă atenţia şi spre latura aceasta", susţine Cornel.

Beneficiile workshop-urilor de actorie:
- dezvoltarea abilităţilor
- soft (capacitatea de a-ţi înţelege şi exprima sentimentele, lucrul în echipă, comunicarea concisă, ascultarea empatică), dezvoltarea gândirii divergente (flexibilitatea mentală, originalitate, fluenţă), creativitate, depăşirea inhibiţiilor).

Un modul ar fi minim de cinci luni, timp în care, spun cei doi profesori, oamenii s-ar descoperi cu adevărat, s-ar transforma. Nu e vorba de trucuri, metode, în sensul clasic al cuvântului.

A fost odata, teatrul

Cornel îşi aminteşte, cu nostalgie, de vemuri demul apuse. "Viaţa în teatru este o altă lume, deşi s-a diluat foarte mult în ultimele decenii. Mai demult, teatrul era considerat templul laic, unde se pătrundea cu smerenie şi din partea actorilor şi a publicului. Este un soi de magie, de comunicare dincolo de semnele convenţionale. Cu fiecare personaj devii altcineva. Ceea ce a făcut ca să devenim foarte buni psihologi, fără teste şi grile, cu aplicată direct. Trebuie să ştii cum impulsionezi individul, cum îl ignori, ridici, aduci la vedere, ascunzi, e un joc. E ca şi când am învăţat să scriem, mai întâi bastonaşe, cârlige, apoi am ajuns să vorbim de caligrafie. Dar, deşi toţi am beneficiat de acelaşi tip de instrucţie, fiecare scriem atfel. Dacă cineva e timd îl învăţam să îşi gestioneze această personalitate, nu să devină un buldozer, el are farmecul lui. E un spectacol minunat şi satisfacţie noatră depăşeşte orice altă recompensă."

Cristina şi Cornel sunt dezamăgiţi că în ultima vreme tot ce ţine de emoţie e văzut cu sens peiorativ. E ruşinos să ai emoţii. "Este criminal să sugrumi emoţia, emoţia e ceva necesar. Asta te diferenţiază şi de animale, nu numai raţiunea, trebuie să o dăm mai departe, să o educăm, să o disciplinăm. Funcţionăm ca un angrenaj, dacă cea mai mică rotiţă se blochează întregul ansamblu are de suferit. Principilul de funcţionare este să te concentrezi pe un anume lucru pentru că toate celelalte se alinează, lucrează de la sine, se supun acestei solicitări. Nu e vorba de autosugestie, de efectul placebo, nu trebuie să crezi sau nu că exerciţiile funcţionează. Condiţia este să te implici, să experimentezi. Doar existând şi luând notiţe nu se întâmplă nicio transformare notabilă." Preţul cursurilor este de 150 de lei pe lună pentru două ore pe săptămână.

"Dacă vrei să faci ceva în ţara asta trebuie să ai un dram de nebunie. O asemenea idee nu există nici acum în România. Am auzit că au mai apărut în Bucureşti improvizaţii pentru zona business. Sunt nişte formule, mai nou, cu ieşirea din zona de confort, fraze sau cuvinte care se folosesc într-una până când ajung să-şi piardă sensul. Acesta este unul din lucrurile care mă nemulţumeşte profund", spune Cristina Pardanschi.

"Fiecare suntem diferiţi, cu nevoile şi capacităţile lui, nu putem să îi băgăm pe toţi în aceeaşi oală. Fiecare acţionează conform personalităţii sale, temperamentului, a gradului de asimialare, prelucrare şi de reacţie. Deşi lucrăm în grup pe fiecare îl tratăm în mod distinct", mai spune Cristina Pardanschi

"Este o gimnastică psiho-fizică care modifică şi modul de a gândi, de a vedea şi înţelege lumea. Senzorialul ne dezvoltă, oricât pare de ciudat. Să învăţăm să privim, nu numai să vedem, să ascultăm, nu numai să auzim", spune  şi Cornel Răileanu.
Modelarea personalităţii

"Am aflat la un eveniment la Expo Transilvania. Mi s-a părut foarte interesant cum suna <<modelarea personalităţii>>. N-ai cum să-ţi dai cu adevărat seama de ceea ce se întâmplă aici decât când începi să experimentezi. Mi-a dat foarte mare încredere în mine, mi-am dezvoltat atenţia şi m-a disciplinat. Începi să vezi detaliile vieţii, care altădată îţi scăpau, ceea ce dă gust şi aromă. Dacă ar trebui să dau un sfat, după ce am participat la aceste ateliere, aş recomanda oamenilor să se lase atinşi, mişcaşi şi inspiraţi de tot. Devenim mai creativi, spontani, accesăm zone pe care nu ştiam că le avem. Îmi place expresia <<mintea te minte>>. Viaţa nu e doar în alb şi negru, e pastelată, colorată, frumoasă", spun Tina, medic şi Laurenţiu, economist, doi clujeni care au urmat cursurile.

Material preluat din Transilvania REPORTER

Articole din aceeasi categorie
Când e vorba să meargă la spital, romanul are o vorba: vii cu o boală și ieși cu două. De cele mai multe ori, de vină pentru această percepție sunt infecțiile nosocomiale.
05 Apr. 2019
12:00
0
Înrudite cu măceșul, fructele de aronia se numără printre cele mai benefice alimente. Specialiștii ne recomandă să le consumăm zilnic, deoarece sunt bogate în vitamine, acid folic și minerale.
04 Apr. 2019
17:00
0
Câștigătoarea campaniei „SHOW YOU CAN”, Dora Baias împreună cu ceilalți 4 finaliști ai competiției, Nicoleta Trif, Andreea Frățilă, Antonio Rob și Gabriel Vainagi se află în acest zile într-un interns
04 Apr. 2019
13:06
1
Cele mai bune tratamente vin din natură. Apă sărată, nămolul sau aerul curat de munte sunt elemente recunoscute pentru proprietățile terapeutice.
03 Apr. 2019
21:31
0
Începând de azi, oricine caută un loc de cazare pentru perioada festivalului UNTOLD, va găsi cel puțin o opțiune care să îi fie pe plac.
02 Apr. 2019
14:33
2
Cataracta este o afectiune oftalmologica frecventa, ce determina scaderea progresiva a vederii prin pierderea transparentei cristalinului.
22 Mar. 2019
10:17
0

Post new comment

Comentarii

www.facebook.com/CCICJ

http://www.facebook.com/photo.php?fbid=230020477142677&set=a.13565778991...

Pentru a participa la un curs unic organizat de Personac in parteneriat cu Camera de Comert si Industrie Cluj va rugam sa accesati linkul de mai jos. Cursul este adaptat pentru mediul de business !

http://www.facebook.com/photo.php?fbid=230020477142677&set=a.13565778991...

Este o experienta unica ! Am fost, am vazut si nu mai plec :)

Ah, imi lipsiti.

Adaugă comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public.

Filtered HTML

  • Adresele de situri web şi adresele de e-mail se transformă automat în linkuri.
  • Filtered words will be replaced with the filtered version of the word.
  • Taguri HTML permiseŞ <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Liniile şi paragrafele sunt rupte automat.

Plain text

  • Etichetele HTML nu sunt permise.
  • Adresele de situri web şi adresele de e-mail se transformă automat în linkuri.
  • Liniile şi paragrafele sunt rupte automat.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență vor fi șterse.

Comentarii

01 Jan. 1970
02:00
01 Jan. 1970
02:00
01 Jan. 1970
02:00
Inchide