Ne pare rau, vizionarea acestei pagini nu este posibila in Internet Explorer 6, 7.
Pentru a explora continutul citynews.ro, va rugam sa downloadati unul din urmatoarele browsere:
Pentru a beneficia de experienta completa a sitului citynews.ro, va rugam sa downloadati unul din urmatoarele browsere:
Continua pe Citynews.ro
×
inchide
Go to TOP
Vineri, 23 Mar. 2012, 11:24
0
8430

Consumul mare de mezeluri poate duce la cancer

4958_00
Video 2: 
Video 3: 
Video 4: 

Nutriționistul Adi Copcea vorbește despre riscurile la care ne expunem prin consumul regulat de mezeluri și din ce sunt acestea compuse -  carne de proastă calitate, o cantitate foarte mare de untură, șorici și cartilaje sfărâmate.

Reporter: S-a iscat o adevărată isterie în ultimele zile în ceea ce privește mezelurile. Ce mâncăm noi, de fapt, când ne cumpărăm salamuri, parizer și mezeluri în general?

Adi Copcea: Mâncăm ce ne cumpărăm. Ca și consumatori, nu avem acces la procesul de producție. Din acest motiv, ne putem orienta după câteva elemente: culoarea produsului, modalitatea de conservare – și aici putem spune că sortimentele în vid sunt un pic mai sigure. După lista de ingrediente, atât cât ne este ea pusă la diapoziție,  prezența monoglutamatului de sodiu, a unei liste liste lungi de aditivi, de E-uri, este un semn că produsul este intens procesat. Ar fi de preferat să ne luăm produse mai puțin aditivte, cu o listă mai scurtă de ingrediente. 

Ce produse recomandați a fi evitate și care sunt cele mai puțin nocive?

Eu, ca nutriționist, recomand mai mult mezelurile în care se mai observă structura cărnii originale, cum ar fi, de exemplu mușciul file. Asta în detrimentul mezelurilor care sunt ca o pastă, de tipul crenvuștilor sau parizerul – acestea sunt niște mezeluri care nu relevă ce conțin. Sunt doar o substanță omogenă, colorată frumos, rozalie. Mai sigure sunt mezelurile produse în carmangerii tradiționale. Chiar dacă și acestea conțin cantități mari de grăsime și șorici, le putem consuma în cantități mici; sunt mai sigure decât majoritatea mezelurilor industriale. Un cârnat de casă ar fi de preferat în locul unui crenvurst. 

E sănătos obiceiul nostru de a le pune copiilor în fiecare zi un sandwich cu salam sau parizer?

Ar fi de preferat să le punem o felie de piept de pui la grătar în sandwich, dacă am putea. Nu este un obicei sănătos, nu este nici recomandat. Ar fi bine ca cei mici să nu mănânce niciun fel de mezel dacă nu cunoaștem cu exactitate conținutul acelui mezel sau dacă nu a fost făcut sub o supraveghere, la care nu avem oricum acces. Noi, când cumpărăm un salam, nu știm ce conține, ce aditivi are. Dacă se va pune în aplicare menționarea pe mezel a cantității de carne, atunci cu siguranță mezelurile cu o cantitate mai mare de carne vor fi preferabile celor cu o cantitate mai mică de carne, în completarea cărora se pun amidon, proteine din soia, pirofosfați și așa mai departe. 

La ce ne expunem mâncând aceste mezeluri? Dacă o să mâncăm, să zicem, cinci ani, în fiecare zi, parizer?

Ne expunem, în primul rând, la boli metabolice, la valori anormale ale colesterolului și a trigliceridelor, la diabet zaharat și chiar la obezitate. Ne expunem la un risc mai mare, cel puțin teoretic, pentru intoleranțe și alergii alimentare. Deși este disputat riscul de cancer prin prezența unor cantități foarte mari de E-uri, totuși el rămâne un risc real. Foarte multă lume se gândește la acest lucru și nu este greșit să se gândească. Ne expunem și la deprivarea organismului de substanțe mult mai bune, pe care nu le consumăm, în favoarea cremvurștilor. 

Sunt adevărate miturile conform cărora în cremvurști și parizer sunt tot felul de șorici, oase sau chiar copite de porc? 

Eu nu sunt producător, dar în procesul de fabricare al mezelurilor omogene intră, într-adevăr,  carne de proastă calitate, o cantitate foarte mare de untură, șorici, cartilaje sfărâmate, deci practic se valorifică foarte multe componente animale beneficiind de faptul că prin omogenizare, prin aditivare, acestea ajung să aibă un gust bun. Multă lume consumă cremvurști pentru că au gust bun, sunt ieftini și se prepară ușor. 


Potrivit OPC, mezelurile conțin multă apă, conservanți, carne de proastă calitate și tot felul de resturi. Specialiștii ne avertizează să nu le consumăm în exces, deoarece pot cauza diferite tipuri de cancer și pot duce și la creșterea colesterolului. Din cauza produselor alimentare bogate în chimicale și grasimi “rele” bolile cardiovasculare și obezitatea sunt tot mai des întâlnite în rândul populației.

Parizerul – are în compoziție 80% slănină și șorici de porc, 10% MDM, carne dezosată mecanic, în compoziția căreia intră oase măcinate. Mai conține făină de soia, amidon, dar și condimente, printre care se numără sarea, coriandru și boia de ardei. Potențiatorii de gust și coloranții sunt și ei trecuți pe lista ingredientelor care se găsesc în parizer.

Crenvurștii - duc la apariția toxiinfecțiilor alimentare dacă nu sunt păstrați în condiții corespunăatoare. MDM-ul este găsit în mare parte din acest preparat din carne. Pielițe și grăsime se gasesc și ele în compoziția acestora. E-urile abundă și ele, deoarece crenvuștii au mereu o culoare fragedă.

Industria cărnii, salvată de E-uri

Fără aditivii alimentari, 75% din fabricile de mezeluri ar da faliment, pentru că produsele ar expira înainte să ajungă la consumatori, spun procesatorii. Celebrele E-uri (coloranţii, antiaglomeranţii, gumele şi ceilalţi aditivi alimentari a căror folosire este reglementată prin normele europene) sunt indispensabile în marea producţie de mezeluri, arată liderii Asociaţiei Române a Cărnii. „Tehnologiile de fabricaţie a mezelurilor, când e vorba despre cantităţi de nivelul tonelor pe zi, fac indispensabilă folosirea E-urilor. Argumentul suprem al procesatorilor de carne este acela că, fără aditivi, preparatele din carne şi mezelurile s-ar strica până să ajungă la consumator. „Aditivii prelungesc viaţa produselor cu 30 până la 60 de zile”, explică procesatorii.

Topul celor mai nocive mezeluri

În compoziţia mezelurilor se găsesc până la 14 aditivi, conform unui studiu realizat de Asociatia Naţională pentru Protecţia Consumatorilor şi Facultatea de Alimentaţie şi Turism din cadrul Universității Transilvania din Braşov.

Peste 9 aditivi

Salam de şuncă Ţărănesc (BIHARIA) - 14 E-uri

Salam Pikant (Cris Tim) - 10 E-uri

Salam de porc (Cris Tim) - 10 E-uri

Salam Italian (Cris Tim) - 10 E-uri

Salami Duo - salam in cascaval, salam nature (Zimbo) - 9 E-uri

Salam de casă Extra (Aldis) - 9 E-uri

Salam de vară (Cris Tim) - 9 E-uri

Salam CARO Sandwich (Caroli) - 9 E-uri

Salam de şunca ţărănesc (Aldis) - 9 E-uri

Lista mezelurilor cu 8 şi 7 aditivi 

Salam (Baroni) - 8 E-uri 

Salam uscat (Cris Tim) - 8 E-uri

Salam de Casa (Cris Tim) - 8 E-uri

Salam Victoria (Campofrio) - 8 E-uri

Salam cu şuncă tărănească (Cris Tim) - 8 E-uri

Salam de casa Extra - Matache Macelarul (Cris Tim) - 8 E-uri

Salam italian rustic (Maestro) - 8 E-uri

Salam cu şuncă tărănească (Maestro) - 8 E-uri

Salam de vară extra (Aldis) - 8 E-uri

Salam Montana (ALPINIA) - 8 E-uri

Salam Rustic (C+C) - 7 E-uri

Salam de vară (Maestro) - 7 E-uri

Salam ardelenesc (Cris Tim) - 7 E-uri

Salam vară (Campofrio) - 7 E-uri

Salam vară dublu afumat (Campofrio) - 7 E-uri 

Salam Semenic (Caroli) - 7 E-uri

Salam Anotimpuri (Maestro) - 7 E-uri

Salam d'Alba (Elit) - 7 E-uri

Salam Franţuzesc Kosarom (KOSAROM) - 7 E-uri

Salam Canadian (C+C) - 7 E-uri

Lista preparatelor cu 6 şi 5 aditivi

Salam Sinaia, Salam Chorizo, Salam Potcoava (3 pack Cris Tim) - 6 E-uri

Salam Turist (Cris Tim) - 6 E-uri

Salam Palaciego (Campofrio) - 6 E-uri

Salam de porc Kosarom (Kosarom) - 6 E-uri

Salam de casa extra (Caroli) - 6 E-uri

Salam de porc (Caroli) - 6 E-uri

Salam Victoria Extra (Zimbo) - 5 E-uri

Mini salam Sasesc Picant (Cris Tim) - 5 E-uri

Salam Rustic (Cris Tim) - 5 E-uri

Salam Saşesc mai mic (Cris Tim) - 5 E-uri

Salam de vară uscat (Clever) - 5 E-uri

Produsele care au 4 şi 3 aditivi

Salam cu ardei (Twinner) - 4 E-uri

Salam (Twinner) - 4 E-uri

Salam din carne de curcan (Twinner) - 4 E-uri

Salam Reinert Trapez (Reinert) - 4 E-uri

Salam nobil (Carrefour) - 4 E-uri

Salam de vară (Carrefour) - 4 E-uri

Salam de vară uscat (Carrefour) - 4 E-uri

Salam Polican (Pikok) - 4 E-uri

Salam ţărănesc (Clever) - 4 E-uri

Salam 1A (Dulano) - 3 E-uri Salam Veneţia (Dulano) - 3 E-uri

Salam Carne curcan şi porc (Dulano) - 3 E-uri

Salam Bistriţa (Pikok) - 3 E-uri

Salami (Zimbo) - 3 E-uri

Salam de vită (Carrefour) - 3 E-uri

Salam Reşiţa (Pikok) - 3 E-uri

Salam 4 anotimpuri (Zimbo) - 3 E-uri

Salam Boemia (PIKOK) - 3 E-uri Salam Victoria cu şuncă de porc (Carrefour) - 3 E-uri

Adina Fartuşnic

Foto: citynews.ro

 

Articole din aceeasi categorie
Când e vorba să meargă la spital, romanul are o vorba: vii cu o boală și ieși cu două. De cele mai multe ori, de vină pentru această percepție sunt infecțiile nosocomiale.
05 Apr. 2019
12:00
0
Înrudite cu măceșul, fructele de aronia se numără printre cele mai benefice alimente. Specialiștii ne recomandă să le consumăm zilnic, deoarece sunt bogate în vitamine, acid folic și minerale.
04 Apr. 2019
17:00
0
Câștigătoarea campaniei „SHOW YOU CAN”, Dora Baias împreună cu ceilalți 4 finaliști ai competiției, Nicoleta Trif, Andreea Frățilă, Antonio Rob și Gabriel Vainagi se află în acest zile într-un interns
04 Apr. 2019
13:06
1
Cele mai bune tratamente vin din natură. Apă sărată, nămolul sau aerul curat de munte sunt elemente recunoscute pentru proprietățile terapeutice.
03 Apr. 2019
21:31
0
Începând de azi, oricine caută un loc de cazare pentru perioada festivalului UNTOLD, va găsi cel puțin o opțiune care să îi fie pe plac.
02 Apr. 2019
14:33
2
Cataracta este o afectiune oftalmologica frecventa, ce determina scaderea progresiva a vederii prin pierderea transparentei cristalinului.
22 Mar. 2019
10:17
0

Post new comment

Adaugă comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public.

Filtered HTML

  • Adresele de situri web şi adresele de e-mail se transformă automat în linkuri.
  • Filtered words will be replaced with the filtered version of the word.
  • Taguri HTML permiseŞ <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Liniile şi paragrafele sunt rupte automat.

Plain text

  • Etichetele HTML nu sunt permise.
  • Adresele de situri web şi adresele de e-mail se transformă automat în linkuri.
  • Liniile şi paragrafele sunt rupte automat.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență vor fi șterse.

Comentarii

01 Jan. 1970
02:00
01 Jan. 1970
02:00
01 Jan. 1970
02:00
Inchide