Ne pare rau, vizionarea acestei pagini nu este posibila in Internet Explorer 6, 7.
Pentru a explora continutul citynews.ro, va rugam sa downloadati unul din urmatoarele browsere:
Pentru a beneficia de experienta completa a sitului citynews.ro, va rugam sa downloadati unul din urmatoarele browsere:
Continua pe Citynews.ro
×
inchide
Go to TOP
Vineri, 24 Aug. 2012, 16:27
8
6200

Dâncu: Nu ştiu în ce măsură PSD va mai putea să-şi permită aventuri pentru Crin Antonescu

Crin Antonescu, președintele interimar al României, va trebui să părăsească Palatul Controceni săptămâna viitoare în urma deciziei Curții Constituționale. Dacă lucrurile în politica românească se vor liniști sau nu este greu de spus. Sociologul Vasile Dâncu face o radiografie a politicii românești în perspectiva începerii campaniei electorale pentru alegerile parlamentare.

nu stiu ce masura psd va mai putea sa si permita aventuri pentru crin antonescu
Video 2: 
Video 3: 
Video 4: 

Reporter: Credeţi că după această decizia a CCR se vor linişti apele în politica românească sau dimpotrivă?

Vasile Dâncu: Este greu de crezut că lucrurile se vor linişti pentru că e aproape campania electorală pentru parlamentare. Această legare prin referendum a alegerilor locale cu cele generale ar putea să fi fost chiar o strategie a USL. Sigur, nu bănuiesc neapărat asta, pentru că scopul de a-l demite pe Băsescu era mult mai psihologizat în USL decât o asemenea viziune strategică. Oricum, este clar că vin alegerile parlamentare şi că se va continua această bătălie. Pe de altă parte, atitudinea lui Crin Antonescu - care bineînţeles că era de aşteptat că nu-şi va respecta cuvântul dat legat de demisie – şi a PNL, care au încercat să ia faţa PSD în USL, arătând că ei continuă lupta, încearcă să justifice opţiunea pentru referendum şi încearcă să îşi aducă la barca lor cei 7,5 milioane de votanţi pe care spun că-i reprezintă. Încearcă să spună că votul acela de demitere a lui Traian Băsescu a fost unul politic şi legat de PNL şi, prin extensie, de USL. Deci, cumva există o motivaţie politică să continue această bătălie.

Va fi şi mai acerbă lupta decât până acum, fiindcă sunt destul de echilibrate forţele? Traian Băsescu şi PDL controlează instituţii importante, USL are guvernarea…

E un relativ echilibru acum şi la acest echilibru a contribuit substanţial acest proiect neinspirat al USL, pentru că altfel bătălia ar fi fost foarte dezechilibrată în această toamnă, cu ocazia alegerilor. Aşa, polul de dreapta s-a reînchegat într-o anumită măsură în jurul lui Traian Băsescu. Încă, din punct de vedere al cifrelor din sondaje, USL deţine o intenţie de vot consistent peste ceea ce poate în acest moment să adune PDL şi polul multiplu de dreapta, dar din punct de vedere al bătăliei politice până la alegeri putem spune că avem un anumit echilibru. Sigur că bătălia va continua şi pentru că s-a psihologizat foarte mult acest duel. L-am văzut pe Crin Antonescu spunând că nu vrea să coabiteze...

Pe de altă parte Victor Ponta spunea că e posibilă coabitarea…

Ponta are în acest moment o responsabilitate importantă, responsabilitatea guvernului şi a României. El nu-şi mai poate permite, cred, după ultimele reacţii internaţionale, să rişte izolarea României, aşa cum Crin Antonescu parcă ar dori-o. Cred că un discurs de un asemenea tip patriotard nu va ajuta deloc România în viitor, datorită scopurilor strategice pe care ni le-am asumat; noi ne-am asumat intrarea în NATO, noi am încercat să dăm o nouă dimensiune dezvoltării României prin UE. Practic, ceea ce propunea Crin Antonescu părea mai degrabă a fi o viziune autarhică naţionalistă pentru o Românie care să se izoleze şi care, după părerea mea, nu este o opţiune viabilă în acest moment. Ponta însă, datorită funcţiei pe care o deţine în acest moment, cred că este obligat să manifeste moderaţie şi să participe la o coabitare instituţională. Nu este nevoie să se împrietenească – nici nu cred că ar putea asta – cu Traian Băsescu, nici să colaboreze personal, dar instituţional cred că este o obligaţie. România a început să aibă probleme deja cu finanţarea pensiilor, salariilor, aşa că nu văd cum încercăm noi să ne izolăm.

În acest context, când Crin Antonescu şi Victor Ponta au poziţii diferite, n-ar putea să apară tensiuni în USL?

Discursul lui Crin Antonescu mi s-a părut a fi un preludiu la viitoare discuţii din cadrul USL. Prin modul cum a spus că cel puţin PNL se luptă cu Traian Băsescu a încercat să spună că PSD nu ar avea aceeaşi voinţă.

A sunat ca o distanţare de PSD…

Da, mi s-a părut că se distanţează şi că se pune în fruntea celor 7,5 milioane de revoltaţi, încercând cumva să captureze acest public într-un proiect de câştigare a preşedinţiei. Am văzut un discurs ca la 1948, că trebuie să eliberăm poporul, un discurs pe care îl face un profesor de istorie de liceu.

Vor reuşi Ponta şi Antonescu să menţină la un nivel acceptabil relaţiile din USL, mai ales că e, cred, şi o tensiune în USL acum, o agitaţie mai mare?

Va fi şi o presiune pentru Ponta din partea PSD, pentru că nici PSD nu este dispus să urmărească prea departe proiectele şi aventurile lui Crin Antonescu. Pe de altă parte, va fi o presiune pentru Crin Antonescu, din partea PNL. Cei doi lideri au reuşit până acum, pe baza unei relaţii personale, să păstreze cel puţin aparenţele şi au reuşit să păstreze coezivă această Uniune Social-Liberală. Din punct de vedere pragmatic, pentru succesul lor, cred că ar trebui să găsească resurse pentru a merge mai departe, pentru că USL, luat împreună, ar avea mai mari şanse la alegerile următoare. Problema este însă de a optimiza relaţia dintre partidele componente. Dacă vor un rezultat bun, atunci USL trebuie să facă eforturi şi să rămână împreună, cel puţin până după alegeri.

Crin Antonescu se referea şi la o altă posibilă suspendare a preşedintelui Traian Băsescu, dacă acesta va încălca din nou Constituţia. Ar mai fi posibilă o altă suspendare până la alegeri?

Este greu de închipuit aşa ceva. În mod normal ar trebui ca după această experienţă Guvernul şi coaliţia de la guvernare să nu mai pună probleme de genul acesta, sigur, dacă nu vor fi derapaje. Nu cred că până în 2014 ar trebui să se mai pună problema suspendării, nu putem să ne tot jucăm cu suspendări din lună în lună sau în fiecare an.

Poate că şi Traian Băsescu o să fie mai atent de-acum…

Traian Băsescu o să-şi schimbe puţin stilul, pentru că a fost o lovitură şi pentru el, o lovitură de legitimitate acest vot masiv împotrivă de la referendum. Pe mine ce m-a şocat a fost un accent din discursul lui Crin Antonescu, care mi s-a părut că face o distincţie între legalitate şi politică, spunând că PNL respectă decizia CCR şi legalitatea, pentru că este legal ce a hotărât, însă nu respectă politic, nu acceptă politic. E un lucru interesant care plasează politica în afara legalităţii. E adevărat că un preşedinte care îşi pierde încrederea nu mai este legitim politic, dar legal trebuie să respectăm durata mandatelor. Este nevoie de o ordine dincolo de legitimitate.

Având în vedere aceste tensiuni politice  care vor continua şi poate că se vor amplifica , având în vedere lipsa de legitimitate a sa prin cele 7,5 milioane de voturi împotrivă, ar putea Traian Băsescu să demisioneze – cum spunea şi domnia sa la un moment dat, dar condiţionat – şi să fie organizate alegeri prezidenţiale anticipate, concomitent cu cele parlamentare?

Traian Băsescu a pus anumite condiţii legate de schimbarea unor elemente din Constituţie – nu ştiu în ce măsură va reitera această propunere, în condiţiile victoriei şi a faptului că la noi politicienii se răzgândesc destul de des. Ar fi o propunere viabilă şi una dintre soluţiile de ieşire din criză. Spuneam de o resetare completă a politicii: o demisie a guvernului – care oricum e limitat până la alegerile parlamentare - şi demisia preşedintelui. Nu cred însă că USL este deschis la o asemenea propunere, pentru că e vorba de diminuarea numărului de parlamentari, de unicameralism. Ori, o uniune ca USL, care conduce în sondaje consistent, care are deja pregătite listele parlamentare nu cred că va putea să accepte asta, pentru că e o presiune foarte mare din interiorul partidului pentru funcţii, pentru sinecure. De aceea n-a fost posibilă nici o reglare a listelor electorale, o optimizare, pentru a se păstra numărul de posturi din administraţie.

În situaţia actuală şi după această înfrângere, putem să-i spunem, pentru Crin Antonescu, rămâne bătută în cuie candidatura sa la preşedinţie sau s-ar mai putea schimba lucrurile, chiar şi din perspectiva PNL, nu numai a USL?

De pe margine, analiştii, jurnaliştii, comentatorii de politică pot să descrie diverse scenarii. În mod teoretic putem, există şi în PNL unele voci nemulţumite de actualul status quo. De asemenea s-ar putea să existe şi în USL dezbateri pe această temă. Părerea mea e însă că n-o să se pună problema în privinţa candidaturii lui Crin Antonescu, deocamdată cel puţin, pentru că vin alegerile parlamentare şi cred că USL va merge unitar. Sigur că după s-ar putea pune problema, mai este mult timp până în 2014, nu ştiu în ce măsură PSD va mai putea să-şi permită aventuri pentru Crin Antonescu. Acest referendum a adus o înfrângere şi pentru Traian Băsescu, dar şi pentru Crin Antonescu. De fapt, nimeni nu a ieşit învingător. Înfrângerea lui Crin este destul de importantă şi rămân la părerea că dacă Crin ar fi participat la alegeri fără să fi fost referendum, fără să fi fost preşedinte interimar ar fi luat mult mai multe voturi decât ar lua acum, după o căsătorie de probă, să-i zicem, după acest mandat de probă. Dar a fost o aventură pe care USL şi-a asumat-o şi nu avem ce să comentăm noi, cei de pe margine.

Marius Avram

Articole din aceeasi categorie
Gavril Mihuț este primarul reales al comunei Chiuiești. Aflat la al 5-lea mandat consecutiv, plus încă unul de viceprimar, edilul clujean a candidat la aceste alegeri de unul singur.
22 Iun. 2016
14:14
1
Preotul greco-catolic Teodor Lazăr de la Catedrala Schimbarea la Față din Cluj-Napoca a comentat la Ştirile LOOK PLUS prima întâlnire dintre un papă şi un patriarh al Bisericii Ortodoxe Ruse, cea mai
23 Feb. 2016
17:50
9
Hiturile sale au făcut istorie și încă sunt preferatele publicului la petrecerile retro. Dr.
01 Mar. 2015
15:16
5
Un comunicat sec şi scurt al Ministerului Apărării Naţionale anunţa, în noiembrie 2011, că sublocotenentul Daniel-Cătălin Trefaş din Batalionul 2 Manevră, aflat în misiune în Provincia Zabul din Afgan
28 Apr. 2014
14:00
4
Ministrul delegat pentru Ape și Păduri, Doina Pană, într-un interviu acordat Agerpres, consideră că în România se pot reduce drastic tăierile ilegale de masă lemnoasă, iar principalele "arme"
14 Apr. 2014
14:58
5
Anca Alina Moldovan nu poate fi numită "necunoscută" pe plan local.
20 Mar. 2014
16:22
6

Post new comment

Comentarii

vasile adincu ,bv in trei cuvinte ai spus tot. marele analist-sociolog di di di di di di di nc

lol, valoarea asta care da sondaje cu marja de roare de 20% s-a gasit sa dea sfaturi ? de aia de 20 de ani face scorul ala de ***EDITAT*** la cluj ? du-te ma *** EDITAT *** si canta la alta masa

PSD-ul, din pacate este un cadavru viu. Datorita lui Ilici, Hrebe, Bombo etc va ramane in constiinta romanilor ca partidul care a ucis oameni, a chemat minerii, a inapoiat tara cu zeci de ani. Poate va trebui sa treaca multe generatii sa se uite. Dar oricum istoria nu va uita!

Aveti dreptate Dle Dancu! Pentru PSD Crin Antonescu este un caz extrem de "prieten economic"
Cu asemenea prieteni nu ai nevoie de dusmani. Ura fata de Basescu nu poate fi un liant durabil
pentru o alianta care e foarte impotriva naturii (politice).

D-nu Dancu este un om chibzit ,dar USL nu are nevoie de asa ceva.Vezi ep Ioan Rus.
Nu acelasi lucru pot sa-l spun despre "miticul" Marga,adoptat de Ardeal ,care fost ridiculizat de cei 2 putandrai tembeli si in special de seful sau cacarau.Cred ca nu mai are obrazul sa se arate prin oras.
Sigur pt PSD o rupere a aliantei cu voiculescu si penalii PNL-isti inclusiv cu slugoii lor din Cluj,al de se acundea la referendum prin buzi si cel tuciuriu , le vor aduce beneficii.O spun in calitatea de"scarbit" de oamenii politici.

Toata stima d-le Dancu pentru analiza realista si corecta pe care o faceti. Ce pacat ca PSD-ul nostru asculta de tot felul de ciudati si mai ales de aia din PNL in loc sa plece urechea la sfaturile dvs. Din punctul meu de vedere, tentativa asta de suspendare ne-a demonstrat ca PNL si mai ales Crin Antonescu nu sunt un partner de dorit pentru noi. Cu ce ne ajuta ei. Electoratul de stanga oricum e al nostru, iar ei pe cel de dreapta l-au pierdut oricum cu iesirile si atacurile stupide ale lui Crin Antonescu la adresa lui Merkel, Baroso si ambasadorul american. Cum poti tu ca lider liberal sa vii cu astfel de discursuri vadimiste si sa mai speri si sa-ti pastrezi electoratul tau ala select (cu care te si lauzi)?

Eu cred ca mai bine ar fi sa mergem singuri ca PSD. Ar fi trebuit sa ne stabilim ca si candidat la prezidentiale pe Sorin Oprescu si Ponta priministru. Luam 35% si cu UDMR si PPDD faceam guvernul. Asa ma tem, la fel cum ati spus si dvs ca Crin dupa nebuniile pe care le-a facut va fi batut de MRU la prezidentiale si noi tot opozitie pe paine o sa mancam. Ca sa nu uitam ca daca in toamna nu luatm peste 50%, Basescu n-o sa ne dea nici in ruptul capului guvernarea. O sa faca el coalitie cu UDMR si PPDD si o sa guverneze tot dreapta.

Deci la fel ca dvs. eu cred ca alianta asta cu PNL s-a dovedit paguboasa. Crin e prizonierului lui Dan Voiculescu traind cu ideea ca daca are un trust de presa la dispozitie realizeaza cine stie ce lucru. Eu sunt de parere ca ar trebui sa ne debarasam de Voiculescu pentru ca face mult rau imaginii noatru. Nu degeaba l-au rugat oameni din PSD (chiar Victor Ponta daca nu ma insel) sa nu se mai afiseze la sedintele aliantei, nu? Noi ar fi trebuit sa ne punem omul nostru la TVR si sa-l aruncam pe Voiculescu la cosul de gunoi. Oricum Antena 3 nu se mai transmite pe satelit deci la sate. PE cand TVR e peste tot. Puteam folosi foarte bine TVR pentru propaganda.

Deci eu nu mai vad absolut nici un motiv pentru care noi sa stam in alianta cu PNL. Ar trebui sa iesim din alianta asta exact inainte de parlamentare. Sa ne punem candidati in toate colegiile si astfel sa ne maximizam sansele. Iar apoi cu un 35% PSD poate forma o coalitie de guvernare alturi de UDMR, PPPD si minoritati. Crin si Voiculescu n-au decat sa-si vada de procentul lor de 14% sau cat mai ai, ca eu cred ca n-ar lua nici pe departe atat daca ar merge singuri in alegeri pentru ca ei si-au pierdut electoratul. Electoratul PNL a migrat in cea mai mare parte a lui fie spre noncombat fie spre MRU si Noua Republica. Eu unul inca mai sper sa se destepte oamenii nostri de la varf si mai ales Victor Ponta. Asa cum am mai spus: nu cred ca un partid ca al nostru, cel mai mare partid din Romania, care a castigat majoritate consiliilor locale si judetene la locale, mai are nevoie de Crin Antonesc si Dan Voiculescu cu tot cu trustul lui de presa. E o capcana pe care o platim scump pentru ca Basescu si PDL exploateaza la maxim imagineaza proasta pe care acum pe langa Dan Voiculescu si-a facut-o si Crin Antonescu.

Te contrazici singur, spui ca psd ar trebui sa mearga singur la alegeri,ar face35% si ar putea forma o majoritate cu udmr,ppdd si minoritati si apoi zici ca basescu ,nu va numi alianta usl la guvernare daca nu are 51%.Singura varianta pentru psd si pnl ca sa ajunga din nou la guvernare, este usl, sa faca 51% in alegeri si sa-l oblige pe basescu sa accepte realitatea.

Trebuie sa va curatati partidul de indivizi cu dosare penale gen Catalin Voicu, Dragnea, antisemitul Sova, etc., altfel nu aveti cerdibilitate. Eu l-am votat pe Ioan Rus la Primaria Cluj in detrimentul lui Boc, insa NU voi vota cu PSD cat timp aveti atatia oameni cercetati penal in pozitii cheie din partid. Votez omul, nu gasca.

Adaugă comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public.

Filtered HTML

  • Adresele de situri web şi adresele de e-mail se transformă automat în linkuri.
  • Filtered words will be replaced with the filtered version of the word.
  • Taguri HTML permiseŞ <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Liniile şi paragrafele sunt rupte automat.

Plain text

  • Etichetele HTML nu sunt permise.
  • Adresele de situri web şi adresele de e-mail se transformă automat în linkuri.
  • Liniile şi paragrafele sunt rupte automat.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență vor fi șterse.

Comentarii

01 Jan. 1970
02:00
01 Jan. 1970
02:00
01 Jan. 1970
02:00
Inchide