Ne pare rau, vizionarea acestei pagini nu este posibila in Internet Explorer 6, 7.
Pentru a explora continutul citynews.ro, va rugam sa downloadati unul din urmatoarele browsere:
Pentru a beneficia de experienta completa a sitului citynews.ro, va rugam sa downloadati unul din urmatoarele browsere:
Continua pe Citynews.ro
×
inchide
Go to TOP
Luni, 01 Oct. 2012, 16:37
2
26388

Viaţa în cel mai mare complex studenţesc din Cluj: chefuri, sinucideri şi legende despre crime

Bătăuşa de la duşuri, calul adăpostit în cămin, televizoarele aruncate pe geam după fiecare meci pierdut de echipa naţională de fotbal, strigătele ciudate ale căminiștilor care răsună în toiul nopții, o crimă oribilă și un Hotel Cișmigiu. Acestea sunt doar câteva dintre miturile născute de-a lungul anilor în cel mai mare campus studenţesc din Cluj, complexul Haşdeu. Realitate sau folclor urban, legendele studenţilor au supravieţuit până în ziua de azi. Acum însă, ele nu mai sperie pe nimeni.

viata cel mai mare complex studentesc din cluj chefuri crime si legende
Video 2: 
Video 3: 
Video 4: 

Uneori, la ceas de seară, sau când e noaptea mai albastră, de la ferestrele căminului 16 din Hașdeu încă se mai aude câte un strigăt care invocă numele... Andreei Marin! Tradiția strigătului s-a perpetuat până în prezent, dar actualii locatari ai căminului de băieți nu mai știu nici ei semnificația inițială. Unii spun că este vorba de un cod folosit de studenți pentru a anunța o petrecere, fie o bătaie, fie o razie a polițiștilor în timpul chefurilor.

„Am auzit că e ceva legat ori de-o bătaie, ori de-o petrecere. Am auzit anul trecut că s-a strigat de câteva ori de la etajele superioare”, povestește amuzat Dan, student în anul 2 și căminist în celebrul cămin 16. De obicei, când observă că dau de belea, băieţii strigă Andreea Marin!

Motivele sunt însă diverse, poţi să auzi în fiecare seară, dacă eşti atent, confirmă și Sebastian, student de cursă lungă în același cămin unde s-au născut cele mai multe povești legate de Hașdeu. Aceleași legende mai oferă și o altă semnificație strigătului cel puțin ciudat. „Pe aici mai circulă vorba că era, de fapt, un student pe care îl chema chiar Andreea Marin... și se făcea mișto de el”, spune Mihai. Alții, aleg pur și simplu să nu creadă. „În ce privește căminul XVI, am prins și eu perioada de început a codului Andreea Marin. Nu știu ce a ajuns să însemne, știu doar că atunci când stăteam eu acolo se și răspundea acestui strigăt de pe geam într-un mod neortodox. Nu cred că însemna ceva anume”, completează Marcel, la rândul său căminist.

Palatul Poșetelor

Mitologia urbană a Hașdeului se leagă indiscutabil de existența căminului 16, cel mai mare cămin din întreg campusul. Căminul de 10 etaje, locuit exclusiv de băieți, poreclit Palatul Poșetelor sau Palatul Telefoanelor, a căpătat, în timp, faima de spaimă a campusului universitar prin chefurile monstru date aici, dar și întâmplările, unele amuzante, altele tragice care s-au petrecut în timpul fiecărei generații de studenți cazați în Hașdeu.

Legendele spun, și unii portari confirmă, că pescuitul borcanelor cu mâncare de pe pervazele geamurilor de cămin era un lucru obișnuit în 16. Asta pe vremea când frigiderele în cameră erau un lux mai rar întâlnit, iar studenții și țineau pachetele cu mncare de acasă pe geam pentru ca ele să nu se altereze. Tot în Palatul Poșetelor, poreclit astfel de personaje rămase anonime în istoria colorată a Hașdeului deoarece tinerii își aduceau iubitele pe ascuns în camerele de cămin, s-a născut mitul obiectelor zburătoare. Nu este vorba de OZN-uri, ci de o practică neortodoxă a studenților de a arunca pe geam cele mai diverse obiecte, de la borcane cu resturi de mâncare până la mese și scaunde rupte. Același folclor mai spune că, de fiecare dată când echipa de fotbal a României pierdea meciuri, următoarele obiecte care luau calea aerului erau.... micile televizoare.

„Astea erau pe vremuri, acum, căminul 16 e cel mai cuminte cămin. Vă spun serios!”, explică actualul portar din Palatul Telefoanelor. Cumințenia noului val de studenți cazați aici are mult de-a face și cu faptul că, între timp, administrația UBB a amplasat camere de supraveghere cu infraroșu, care monitorizează orice mișcare suspectă a căminiștilor, chiar și pe timp de noapte.

Drama din Hotel Cișmigiu

În 2010, o tânără de 20 de ani a căzut în gol în casa liftului. Tânără a zăcut în agonie timp de câteva ore, prinsă între etajele 8 și 9, după care s-a stins. Povestea tragică a studentei la Geografie din Alba-Iulia, venită în vizită la prieteni în căminul 16, seamănă izbitor de mult cu drama studentei basarabence din Hotel Cișmigiu.

Pe vremuri, un simbol al Capitalei, Hotel Cișmigiu a fost naționalizat și apoi transformat în cămin pentru studenții de la Facultatea de Teatru din București. Acolo, la începutul anilor 90, o dramă cumplită a umbrit istoria căminului. O studentă din Basarabia și-a pierdut viața prin cădere liberă din casa liftului. Nefericitul incindent nu a fost, însă, dat repede uitării. Colegii din acea vreme a tinerei i-au spus povestea în versuri, folclor care a fost, ulterior, preluat și transpus muzical de formația Vama Veche în piesa intitulată chiar Hotel Cișmigiu.

La polul opus al României, în campusul Hașdeu din Cluj, tragedia fetei nu a devenit legendă, nici piesă difuzată la radio. Luminița Popa s-a stins din viață în anonimat, iar povestea ei nu mai are astăzi ecou. Doar studenții mai vechi ai campusului și mai aduc aminte, fără empatie sau emoție, de cazul trist al fetei. „Da, am auzit de povestea fetei care a murit în casa liftului. Am înțeles că a încercat să iasă din liftul blocat între etaje și atunci a alunecat în gol. Asta a fost greșeala fatală. Toată lumea știe că nu faci așa ceva, niciodată”, explică Paul, student în anul III, rezident în căminul 16.

La bal, la spital

Viața de cămin din campusul studențesc Hașdeu nu a însemnat întotdeauna numai chefuri nebunești și povești de groază, fabulate de cei puși pe glumă. Pe parcursul anilor, Hașdeul s-a ales cu o pată neagră din cauza numărului mare de studenți care și-au pus capăt zilelor. Măcinați de picarea unui examen important sau deziluzionați în dragoste, ei au ales să încheie socoteala cu viața cel mai adesea sărind în gol de la etajele superioare ale căminelor.

În 2010 și 2011, doi tineri studenți s-au aruncat de la etajul 8, respectiv 9 al căminului 16. Cea mai recentă tragedie s-a înregistrat chiar în acest an când o fată de 20 de ani, din Bistrița, studentă la Facultatea de Teatru și Film s-a spânzurat cu cearșaful legat de ușa de la dulapuri. Trupul ei fără suflare a fost găsit dimineață de colega sa de cameră. „E destul de neplăcut. Eu stau aici de cinci ani și în fiecare an moare cineva. E destul de ciudat că se întâmplă asta”, spune un tânăr din complexul studențesc.

Valul de sinucideri nu i-a pus pe gnduri însă pe actualii locatari ai campusului pe care unii îndrăznesc să-l numească chiar blestemat. „Nu, ce s-a întâmplat e tragic, dar nu mă sperie. Știu că doar eu sunt responsabil pentru viața mea și faptele mele”, spune un student. În tot acest timp însă, reprezentanții Universității Babeș-Bolyai, în administrarea căreia se află campusul Hașdeu, s-au sesizat cu privire la valul de sinucideri și au anunțat că iau în calcul posibilitatea înființării unui centru de consiliere psihologică gratuită pentru studenți. De aceeași părere sunt și psihologii.

„Ar trebui încurajată consilierea psihologică. UBB are o clinică unde studenții pot merge, însă nu au servicii gratuite. Iarăși, serviciile psihologice nu sunt incluse în programele subvenționate de Casa de Asigurări de Sănătate. Ar fi nevoie de unele costuri absolut minore, simbolice pentru a încuraja studenții să se adreseze unui specialist”, este de părere psihologul Adela Moldovan.

Basme de distrat studenţii

Dincolo de realitățile triste ale campuslui, Hașdeul trăiește și din fabulațiile, voit scornite, care fac viața de cămin mai... palpitantă. Poate unul dintre cele mai cunoscute mituri din campus este cel al criminalului din Hașdeu, o poveste desprinsă parcă din filmele de groază semnat de Alfred Hitchcock.

Nimeni nu știe când și unde s-ar fi întâmplat îngrozitoarea crimă, nici cine ar fi fost victima, dar, cu toate acestea, mitul s-a perpetuat de-a lungul anilor. Legenda spune că o tânără s-a întors noaptea târziu de la un chef și, ca să nu și mai trezească din somn colega de cameră, și-a scos pantofii și s-a pus direct în pat. În dimineața de după, fata a avut parte de o priveliște groaznică la trezire. Pe patul de lângă zăcea cadavrul colegei de cameră, iar pe perete era scris cu sânge „Nu-i așa că te bucuri că nu ai aprins lumina?”. Povestea este cunoscută și astăzi de majoritatea studenților din cămine, însă fiecare o știe în altă variantă. „În primul an de studenție am auzit și eu povestea asta. Dar știam că, de fapt, fata a venit de la o petrecere, apoi și-a luat bagajul de la ușă fără să aprindă lumină și a plecat acasă, fiindcă venea weekendul. Apoi, a descoperit cadavrul și mesajul mânjit pe perete de abia când s-a întors, duminică seara, de acasă”, spune Mihaela.

Dacă stai de vorbă însă cu portarii, nici unul nu și mai amintește de așa ceva. „Îs povești, domnișoara!”, spune morocănos portarul din căminul 16.

Olimpul din campus

Din vorbă în vorbă, actualii studenţi din Haşdeu recunosc că au auzit și ei de celebrele mituri cu femeia fără adăpost care speria studentele la duş în căminul 14 sau povestea din căminul studenţilor la medicină veterinară care ar fi cazat acolo un cal în carne și oase. „Miturile s-au creat de-a lungul timpului pentru ca studenţilor să le fie mai veselă viaţa de cămin, să nu pară aşa de tristă”, crede un student. De aceeași părere este și prietena lui care spune că miturile au frumusețea lor, mai ales într-un campus de studenți.

„Există desigur o mitologie și o poezie a locuitului în comun care înfrumuseţează condiţiile de viață în cămin”, explică Ovidiu Pecican, istoric clujean. „Complexul Haşdeu, unde şi eu am locuit în primul an de studenţie, din toamna lui 81 până în 82, are şi farmecul, dar şi provocările sale”, mai spune istoricul.

„Pentru noi, mitologia care stătea la dispoziția oricărui student era acolo, la împinge tava... Și povestea bolotecii. Boloteca de aur, cum îi spuneam noi. Adică bonurile nefolosite le culegeai de pe jos, le stocai și, când se schimba din nou culoarea bonului, aveai acees la o nouă masă gratuită. Erau apoi mulți care vindeau cartelele pentru că o duceau greu. Dar asta cred că face parte din rețeta statutului de student să o duci greu, să mănânci murături cu biscuiți dulci sau gem cu muștar”, povestește istoricul.

Articole din aceeasi categorie
Potrivit unui studiu realizat de o firmă de profil, locuințele din Cluj s-au ieftinit cu câțiva euro pe metru pătrat
08 Apr. 2019
14:58
7
În Parcul Industrial Tetarom III din Jucu s-a inaugurat recent o nouă investiții demarate de unul dintre cei mai mari clienți ce activează în acest perimetru: grupul italian de electrocasnice De’Longh
08 Apr. 2019
13:26
0
Consiliul Judeţean Cluj informează participanții la trafic și locuitorii din zonă în legătură cu faptul că, în cadrul programului de lucrări ce vizează îmbunătăţirea infrastructurii rutiere a judeţulu
08 Apr. 2019
13:13
0
O echipă de funcţionari ai Direcţiei Judeţene de Evidenţă a Persoanelor Cluj, instituţie publică de interes judeţean aflată sub autoritatea Consiliului Judeţean, se va deplasa marți, 9 aprilie, începâ
08 Apr. 2019
10:15
0
Compania de Apă Someș a anunțat întreruperi ale furnizării apei potabile în localitățile Florești și Cetan.
08 Apr. 2019
09:28
0
Ordinul Arhitecților din România a lansat un concurs internațional de soluții pentru amenajarea zonei
08 Apr. 2019
08:56
0

Post new comment

Comentarii

Palatul Postelor era Caminul 5, de fete. Erau multe de la Litere pe acolo. :) Caminul 16 era Shaispele...

lol :) "crima" e tradusa din engleza de pe snopes.com

In 2002 cand eram in Hasdeu nu circula asa ceva, iar 'originalul american" e din 1997.

Adaugă comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public.

Filtered HTML

  • Adresele de situri web şi adresele de e-mail se transformă automat în linkuri.
  • Filtered words will be replaced with the filtered version of the word.
  • Taguri HTML permiseŞ <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Liniile şi paragrafele sunt rupte automat.

Plain text

  • Etichetele HTML nu sunt permise.
  • Adresele de situri web şi adresele de e-mail se transformă automat în linkuri.
  • Liniile şi paragrafele sunt rupte automat.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență vor fi șterse.

Comentarii

01 Jan. 1970
02:00
01 Jan. 1970
02:00
01 Jan. 1970
02:00
Inchide