”Via Transilvanica” va lega Transilvania de Dunăre și de Mănăstirea Putna
Un drum care unește zece județe, plecând de la Drobeta Turnu Severin, va străbate Transilvania și va ajunge la Putna, va fi amenajat de către Asociația Tășuleasa Social
Lansarea proiectului a avut loc la Alba-Iulia, unde s-a semnat și un memorandum de colaborare între cele 10 județe implicate, reprezentate prin ”ambasadorii” Tiberiu Uşeriu, Toma Coconea, fostul principe Nicolae, Dragoş Bucurenci, Mihaela Miroiu, promotori şi susţinători ai proiectului.
Este vorba despre un traseu inspirat de potecile de pelerinaj din Spania şi cele de anduranţă din SUA, în lungime de 950 de kilometri. "Via Transilvanica' este un drum care uneşte toate etajele istorice, toate zonele culturale ale Transilvaniei, care pleacă de la Drobeta Turnu Severin şi se opreşte la Putna, sau invers, un drum care poate seamănă cu Camino de Santiago (...). Este clar că avem nevoie de un drum care să ne unească pe noi, cu toate ideile noastre şi cu tot ceea ce avem mai bun de oferit", a declarat preşedintele Asociaţiei Tăşuleasa Social, Alin Uhlmann Uşeriu, citat de AGERPRES.
Potrivit psihologului Mircea Micle, acest drum are rolul de a uni regiunile istorice ale țării.
"Drumul nu va fi numai un drum, va fi o reţea de drumuri. După ce vom construi acest drum mare vor fi mai multe drumuri secundare care se vor lega de acest drum principal şi vom oferi aşadar nu numai un drum fizic, ci şi un mod de a fi. Va fi un drum care va uni", spune Micle.
Iniţiatorii proiectului estimează că aproximativ 200.000 de persoane vor tranzita anual acest traseu. Prima porțiune, în lungime de 100 de kilometri pe traseul Țara Dornelor - Reghin ar urma să fie inaugurat în toamna acestui an. De asemenea, pe întregul traseu ar urma să fie asigurat acces la apă potabilă, cazare și masă.