Ne pare rau, vizionarea acestei pagini nu este posibila in Internet Explorer 6, 7.
Pentru a explora continutul citynews.ro, va rugam sa downloadati unul din urmatoarele browsere:
Pentru a beneficia de experienta completa a sitului citynews.ro, va rugam sa downloadati unul din urmatoarele browsere:
Continua pe Citynews.ro
×
inchide
Go to TOP
Joi, 19 Sep. 2013, 19:16
1
4481

Sibiu Smart City pune bazele dezvoltării oraşului pentru următorii 10 ani

Primari, manageri publici din întreaga ţară, arhitecţi, specialişti în urbanism, manageri de firme private, reprezentanţi ai Guvernului Român şi ai instituţiilor europene s-au reunit joi, 19 septembrie, la Sibiu şi dezbat strategia de dezvoltare a oraşului,în contextul internaţional, pentru următorii ani. Concluziile desprinse în urma dezbaterilor vor sta la baza elaborarii a două documente impotante: Strategia Sibiului şi Planul de Dezvoltare Durabila.

sibiu smart city pune bazele dezvoltarii orasul pentru urmatorii 10 ani
Video 2: 
Video 3: 
Video 4: 

Conferinţa internaţională "Sibiu - Smart City"  se desfăşoară în perioada 19-20 septembrie la Sibiu şi este organizată de  Fundaţia Heritas, în colaborare cu Primăria Sibiu. Scopul reuniunii este prezentarea oraşului din perspectiva "Smart – Dezoltare urbană, city marketing, centre istorice ca motoare de dezvoltare".

Lucrările conferinţei internaţioanle, desfasurate la Teatrul Gong, au fost dechise joi, 19 septembrie, în prezenţa consulului general al Republicii Federale Germania, Thomas Gerlach, a primarului Sibiului, Kalus Johannis şi a reprezentantului Băncii Europene de Investiţii.

În cuvântul de deschidere, primarul Klaus Johannis a atras atenţia asupra importanţei modului în care sunt utilizaţi banii publici de către administraţiile din ţară şi a gândirii strategice pe care o au municipalităţile.

"Este interesant de observat în administraţie cum unele comunităţi progresează mai bine şi mai repede decât altele şi, atunci, automat se pune întrebrea:care este cauza?.Una evidentă este banul public.Acolo unde există bani se poate provoca şi promova dezvoltarea.Unde nu există, nu se poate. Este o cauză atât de evidentă încât majoritatea oamenilor nu încearcă să aprofundeze şi este păcat fiindcă banii vin de undeva. Si, banii vin de acolo unde o comunitate ştie ce doreşte şi atunci putem să reformulăm:o comunitate se dezvoltă bine dacă are un plan, dacă ştie ce doreşte pentru ca atunci face rost şi de banii necesari pentru a provoca această dezvoltare", a declarta Klaus Johannis.

Dorim să păstrăm Sibiul în mişcare

Un pas în elaborarea viitoarei strategii de dezvoltare a Sibiului este chiar conferinţa organizată cu ajutorul Fundaţia Heritas, urmata fiind şi de alte evenimente menite să creeze mobilizare ideatică.

"Sibiu, din fericire, este una din comunităţile care a reuşit să aducă dezvoltare. Avem investiţii, avem programe de foarte multe feluri, programe culturale, şi , în general, este cunoscut faptul că Sibiu , aşa cum se spune mai colocvial, se mişcă. Noi dorim să păstrăm Sibiul în mişcare. Ori, pentru acest lucru este nevoie să ştim şi ce dorim în continuare în acest oraş", a mai spus primarul Sibiului.

Johannis a precizat că este important să ştim "ce dorim în acest oraş, nu cu acest oraş" pentru că "scopul lucrurilor nu este să spunem,noi, din administraţie, ce vrem cu acest oraş şi să spunem noi, toţi, împreună ce dorim în cest oraş".

Două mari demersuri în 2013

Anul 2013 a adus două mari demersuri în atenţia administraţiei sibiene: stabilirea unei strategii pentru Sibiul următorilor 10 ani şi stabilirea unui Plan de Dezvolatre Durabilă.

"Mai simplu, o listă de proiecte relevante, importante şi necesare pentru dezvoltarea Sibiului. Aceste două lucruri, credem, nu este bine să le despărţim una de alta  O strategie este absolut necesară dar, pentru a o pune în practică, este necesară şi tactica corespunzătoare, în cazul nostru un plan de dezvoltare durabilă", a precizat primarul. 

În acest context, Klaus Johannis a reamintit faptul că Sibiul nu este la prima încercare "în Sibiu, o gândire strategică" nefiind o noutate. Edilul a reamintit faptul că în urmă cu 10 ani s-a creat un Ghid de Dezvoltare a Sibiului, un document care "a atras foarte multă atenţie şi ne-a ajutat şi pe noi şi pe sibieni sa ştim ce vrem în acest oraş".

"Credem ca de această dată vom avea un ghid de dezvoltare, o strategie poate mai bine pusă la punct, mai aplicată, având în vedere că, faţă de 2002-2004 , cand am elaborat data trecută ghidul, au apărut foarte multe elemente noi, au apărut foarte multe oportunităţi noi", a mai spus Johannis.

Atragem fonduri în funcţie de calitatea gândirii

Edilul sibian a făcut trimitere si la faptul ca, între timp, România a devenit membru al UE şi ca Sibiul a elaborat deja un alt document strategic important-Planul Urbanistic General(PUG), ceea ce permite atragerea de fonduri europene.

"Avem foarte multe fonduri pe care reuşim sau nu să le atragem, în funcţie de calitatea gândirii. Sunt fonduri europene, fonduri structurale. Sunt fonduri puse la dispoziţie prin intermediul diferitelor banci de investiţie şi dezvolatre , sunt fonduri din alte surse -din ţări care nu sunt membre UE dar pun la dispoziţie bani pentru proiecte în special în dezvoltări care sunt bune pentru mediu şi care sunt de tip smart -energy", a mentionat Johannis în timpul conferinţei.

Pentru ca administraţiile locale să fie pregătite pentru următoarea perioadă bugetară a UE, 2014-2020, este bine ca,"pe lângă strategia pe următorii ani să abordăm un Plan de Dezvolatre Durabilă, un plan care relevă proiectele mai concrete, pe care şi le doreşte oraşul şi cu care putem să atragem fonduri europene sau fonduri asociate fondurilor europene", este de parere Johannis.

De la Smart-City la Smart-Region

Împlementat pentru prima dată în România, conceptul de smart city ar putea să se extindă la cel de smart-region, în opinia specialiştilor de la Agenţia de Dezvoltare Centru (ADR)

"Considerăm că prezenţa noastră aici doreste să lărgească sfera locala şi să atingă sfera regionalului pentru că, în curând, s-ar putea să auzim de "smart-region", porninf de la "smart-city". Conceptul este nou dar Sibiul, ca întotdeauna, vrea să fie între primele rînduri în ceea ce priveşte dezvoltarea în România", a spus Mihai Pochanschi, directorul ADR Centru.

Agenţia lucrează cu 56 de oraşe din regiune unde tendinţa de dezvoltare este evidentă, cu precădere în cele trei oraşe imporante la nivel naţional:Braşov, Tg. Mureş şi Sibiu.

"Braşovul care, din punct de vedere economic, pe ultima prognoză, a reuşit să depăşească Clujul la PIB pe locuitor, are o creştere serioasă cu toate convulsiile restructurării prin care a trecut, Mureşul a reusit sa transfere in domeniul sănătăţii un sistem local si un sistem operaţional naţional pe programul 2007-2013 şi nu mai are rost să mai vorbesc doar despre rollul cultural al Sibiului nu numai în zonă, ci în România sau Europa...Aceasta tendinţă de dezvoltare pe care o au oraşele din actuala Regiune Centru suntem convinşi că se va menţine şi pe viitor", a menţionat Mihai Pochanschi.

Potrivit acestuia, pe actualul program opreaţional sunt alocaţi pe AXA1, destinată urbanului, 148,6 de milioane de euro. Din cele  52 de proiecte cu valoare solicitată de peste 175 de milioane de euro. Sibiul are depuse deja patru proiecte mari: iluminatul public urban, centru national de spectacole si conferinte, locuinte sociale şi asezaminte pentru presoane varstnice.

Conferinţa internaţională "Sibiu - Smart City" îşi continuă dezbatreile şi vineri, 20 septembrie. Sunt invitati sa participe la dezbateri dr. Goetz von Thadden-Banca Europeană de Investiţii, Alexandru Gal-Centrul Român de Energie, Norela Constantinescu -Comisia Europeană DG Energy.

Articole din aceeasi categorie
Potrivit unui studiu realizat de o firmă de profil, locuințele din Cluj s-au ieftinit cu câțiva euro pe metru pătrat
08 Apr. 2019
14:58
7
În Parcul Industrial Tetarom III din Jucu s-a inaugurat recent o nouă investiții demarate de unul dintre cei mai mari clienți ce activează în acest perimetru: grupul italian de electrocasnice De’Longh
08 Apr. 2019
13:26
0
Consiliul Judeţean Cluj informează participanții la trafic și locuitorii din zonă în legătură cu faptul că, în cadrul programului de lucrări ce vizează îmbunătăţirea infrastructurii rutiere a judeţulu
08 Apr. 2019
13:13
0
O echipă de funcţionari ai Direcţiei Judeţene de Evidenţă a Persoanelor Cluj, instituţie publică de interes judeţean aflată sub autoritatea Consiliului Judeţean, se va deplasa marți, 9 aprilie, începâ
08 Apr. 2019
10:15
0
Compania de Apă Someș a anunțat întreruperi ale furnizării apei potabile în localitățile Florești și Cetan.
08 Apr. 2019
09:28
0
Ordinul Arhitecților din România a lansat un concurs internațional de soluții pentru amenajarea zonei
08 Apr. 2019
08:56
0

Post new comment

Comentarii

FELICITARI !!! Domnule Boc, matale esti prea mic (si la propriu si la figurat) sa organizezi asa ceva la Cluj, asa-i? Si nu numai matale, ci si hoverii matale Uioreanu, Rus, Dancu, Ciorcila, Goia, Turcu, Buzoienii, Aschilenii et comp. Pe voi va doare la patina de tot ce se intampla in Cluj si in Transilvania. Doar sa va ingrosati buzunarele !

Adaugă comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public.

Filtered HTML

  • Adresele de situri web şi adresele de e-mail se transformă automat în linkuri.
  • Filtered words will be replaced with the filtered version of the word.
  • Taguri HTML permiseŞ <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Liniile şi paragrafele sunt rupte automat.

Plain text

  • Etichetele HTML nu sunt permise.
  • Adresele de situri web şi adresele de e-mail se transformă automat în linkuri.
  • Liniile şi paragrafele sunt rupte automat.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență vor fi șterse.

Comentarii

01 Jan. 1970
02:00
01 Jan. 1970
02:00
01 Jan. 1970
02:00
Inchide