Ne pare rau, vizionarea acestei pagini nu este posibila in Internet Explorer 6, 7.
Pentru a explora continutul citynews.ro, va rugam sa downloadati unul din urmatoarele browsere:
Pentru a beneficia de experienta completa a sitului citynews.ro, va rugam sa downloadati unul din urmatoarele browsere:
Continua pe Citynews.ro
×
inchide
Go to TOP
Joi, 20 Sep. 2012, 09:04
0
7014

Procesul Apostu: Cei 10 martori au fost audiați. Fostul primar al Clujului află mâine dacă va fi eliberat

Judecătorul Floare Găzdac, de la Curtea de Apel Târgu Mureș, îi va audia astăzi, începând cu ora 9:00, pe cei 11 martori care nu s-au prezentat la termenul din 17 septembrie, în procesul fostului primar al municipiului Cluj-Napoca, Sorin Apostu și al omului de afaceri Călin Stoia, acuzați de fapte de corupţie.

procesul apostu sase martori au fost audiati.mateut spera ca fostul primar sa fie eliberat update
Video 2: 
Video 3: 
Video 4: 

90% din martorii care urmau să fie audiați la termenul din 17 septembrie sunt angajați ai Primăriei Cluj-Napoca și consilieri locali. Instanța urma să audieze unsprezece persoane, șefi sau foști șefi în cadrul mai multor secții din Primăria Cluj-Napoca, dar niciunul nu a fost prezent, deoarece Curtea de Apel Mureș a uitat să trimită citațiile către aceste persoane.

La termenul de joi urmează să fie audiați martorii Virgil Poruţiu - director tehnic Primăria Cluj-Napoca, Corina Ciuban - director Urbanism Primăria Cluj-Napoca, Dacia Crişan - fost director Patrimoniu Primăria Cluj-Napoca, Ioan Bogdan - şef serviciu Financiar-Salarizare Primăria Cluj-Napoca, Mirela Mărincean - şef serviciu Direcţia Tehnică - Siguranţa Circulaţiei Rutiere Primăria Cluj-Napoca, Somogyi Gyula - fost consilier local UDMR, Constantin Tomoş - consilier local PDL, Claudia Anastase - consilier local USL, Mihaela Oana Şimon, Marius Emil Coroş și Mihai Călin Szabo.

La termenul de astăzi vom afla dacă Sorin Apostu va fi eliberat din arest preventiv, sub control judiciar, conform cererii apărătorului său, Gheorghe Mateuț. Judecătorul Găzdac urmează să se pronunțe, tot la termenul de astăzi, și în cazul lui Stoia, care a solicitat prin avocatul său Sergiu Bogdan, ridicarea interdicției de a lua legătura cu doi dintre martorii audiați deja - Olga Ionuţiu şi Andreea Tohotan.  De asemenea, magistratul de la Curtea de Apel Târgu Mureș se va pronunța cu privire la cererea avocatului Mateuț, ca Aspazia Droniuc, denunţătoarea din acest dosar, să fie audiată în calitate de inculpat, pentru că apărătorii nu au avut, până în prezent, posibilitatea să îi pună întrebări.

UPDATE 9.06

A început procesul. 10 martori din 11 și inculpații, împreună cu apărătorii lor sunt prezenți la termenul de astăzi. Cel care nu s-a prezentat la proces este Mihai Călin Szabo.

UPDATE 9.11

La începutul procesului, avocatul Sergiu Bogdan a prezentat un CD cu două convorbiri telefonice scurte purtate de Călin Stoia cu un martor.

UPDATE 9.27 Primul martor audiat este Virgil Poruțiu, director tehnic Primăria Cluj-Napoca

Poruțiu a fost întrebat despre activitatea de salubrizare menajeră, martorul declarând că această activitate se desfășura de operatori care încheiau contracte directe cu populația. De asemenea, acesta a specificat faptul că erau organizate licitații, conform legii de atribuire a contractelor.

Totodată, Virgil Poruțiu a răspuns că „Apostu nu a intervenit niciodată pentru a influența organizarea și desfășurarea licitației pentru atribuirea contractelor de salubrizare.

Poruțiu a mai spus că fostul primar al Clujului, Sorin Apostu, nu avea atribuții pentru numirea membrilor comisiei și că nu a făcut presiuni în legătură cu contractul de salubrizare, nici cu altele.

Întrebat dacă avea o relație cu omul de afaceri clujean Călin Stoia, Poruțiu a declarat că „pe Stoia l-am cunoscut de la DNA, și din presă, atât”.

Poruțiu a mai spus că în anul 2011, un reprezentant al firmei Brantner-Vereș a venit la Primăria Cluj-Napoca pentru a-i cere o recomandare pentru o altă licitație, iar la DNA a constatat că erau două recomandări. Recomandarea solicitată de către reprezentantul Brantner-Vereș nu avea legătură cu licitația de salubrizare menajeră încheiată în anul 2010 de către Primărie cu firmele câștigătoare.

Audierea lui Virgil Poruțiu s-a terminat.

UPDATE 10.15 În aceste momente este audiată Mirela Mărincean, şef serviciu Direcţia Tehnică

Înainte de audierea celui de-al doilea martor, Poruțiu și-a rectificat declarația referitoare la recomandări, precizând că a văzut recomandările numai când a venit DNA la Primărie. Cele două recomandări pentru Brantner-Vereș au fost semnate de Mirela Mărincean, întrucât aceasta semnează când lipsește directorul tehnic Poruțiu. 

Mirela Mărincean a declarat că ea nu l-a cunoscut pe omul de afaceri Călin Stoia.

Audierea Mirelei Mărincean s-a încheiat.

UPDATE 10.43 Dacia Crişan - fost director Patrimoniu Primăria Cluj-Napoca, audiată în aceste momente

Dacia Crișan depune jurământul în fața instanței din Târgu Mureș. Instanța propune audierea ei doar pentru a răspunde dacă fostul primar Sorin Apostu a intervenit sau nu în derularea contractelor.

Crișan a spus că Apostu nu a intervenit în vreun fel și că nu cunoaște niciun detaliu în legătură cu acest dosar.

În aceeași situație cu Dacia Crișan se află și Elena Cioban, care nu cunoaște nimic legat de modalitatea de atribuire a contractelor de salubrizare și a parcului RATUC.

UPDATE 10.51 Este audiat Somogyi Gyula, fost consilier local UDMR

Fostul consilier local al UDMR a declarat că, în opinia lui, „firma Rosal a fost favorizată la această licitație pentru a ține firma Brantner-Vereș în frâu”, asta pentru că membrii comisiei de licitație ar fi dorit să existe o concurență pe acest segment. „Eu, ca membru al comisiei, pentru asta am militat”, a declarat Somogyi Gyula.

Acesta a mai spus că nu s-a dorit de către comisie ca Vereș să se ocupe de tot serviciul de salubrizare din municipiu.

Somogyi Gyula a afirmat că a fost consilier local din 1996 până în 2012, iar din 1999 până în 2000 a fost subprefect. Totodată, Somogyi Gyula îl cunoaște pe directorul RATUC, Liviu Neag. „Știu că în '96 era director, iar în 2012 l-am lăsat director”, a spus Somogyi despre Neag.

UPDATE 11.13 La această oră este audiat martorul Ion Bogdan, șef Serviciul Financiar

Ion Bogdan a fost membru în Comisia de evaluare a ofertelor privind concesionarea serviciului de salubrizare. Acesta susține că Sorin Apostu nu a intervenit pe lângă el pentru a favoriza o firmă sau alta.

UPDATE 11.24 Marius Emil Coroş este următorul martor audiat

Marius Emil Coroş este inspector în cadrul Serviciului Tehnic din cadrul Primăriei Cluj-Napoca, și a fost membru în Comisia de evaluare a ofertelor privind concesionarea serviciului de salubrizare.

Acesta a explicat care sunt pașii pentru organizarea licitației și a spus că nu cunoaște modalitatea prin care erau acordate recomandări societăților.

Totodată, Marius Emil Coroș a precizat că modalitatea de atribuire a contractelor a fost corectă și că Sorin Apostu nu a intervenit la comisie în tot acest timp.

UPDATE 11.42 Ședința se va relua la ora 12.30

Ședința va continua cu audierea celorlalți martori citați la termenul de astăzi.

Până la ora 11.40 au fost audiați șase martori.

Gheorghe Mateuț a declarat că numărul martorilor din dosar este inadmisibil, „unii neavând nicio legătură cu rechizitoriul”. Acesta speră că declarațiile martorilor audiați astăzi ar putea influența decizia de eliberare a lui Sorin Apostu.

UPDATE 11.35 S-a reluat ședința, cu audierea martorului Mihaela Oana Şimon

Aceasta este inspector la Direcția Tehnică la Biroul Achiziții Publice din cadrul Primăriei.

Șimon a declarat că la licitația de salubrizare au participat și observatori de la Ministerul Finanțelor pe care nu îi cunoaște. Aceasta a mai spus că observatorii din partea Ministerului Finanțelor au întocmit un raport legal de desfășurare a licitației și atribuirea contractului de concesionare a serviciilor. 

Șimon a mai spus că acel contract de concesiune era obligatoriu să fie semnat de primar (n.red. Sorin Apostu) pentru că era reprezentantul instituției publice. Aceasta a mai spus că nu știe pe cheltuielile cui se făceau deplasările, dar că deplasarea era prevăzută în contractul de salubrizare. Ea a mai explicat care era procedura de eliberare a recomandărilor pentru firmele cu care Primăria a semnat contracte, însă nu știa dacă era obligatoriu ca primarul să semneze recomandările.

UPDATE 13.22 Urmează să fie audiat Constantin Ioan Tomoș, în calitate de martor

Ioan Tomoș este consilier PDL și a fost membru supleant în Comisia de licitație. Acesta a explicat că a participat în comisie în calitate de membru supleant deoarece titularul nu s-a putut prezenta, precizând și faptul că a participat la toate procedurile de licitație și că nu a constatat nicio încălcare a legii și că nu ține minte să fi fost probleme în Consiliul Local legate de această licitație. De asemenea, Ioan Tomoș a mai spus că Sorin Apostu nu a discutat în legătură cu modalitatea de atribuire a contractului de cesionare a servicii de salubrizare.

UPDATE 13.34 Urmează la audieri martorul Claudia Anastase

Anastase este consilier USL și a declarat că a participat la ședința Consiliului Local când s-a aprobat caietul de sarcini în vederea demarării licitației.

Anastase a spus că a participat la deschiderea tuturor ofertelor, făcând parte din comisia de licitație ca rezervă. „Din punctul meu de vedere, societățile au fost corect declarate câștigătoare conform punctajului. Nu am simțit că s-a intervenit în vederea stabilirii firmelor care au câștigat”, a declarat Anastase. Referitor la Apostu, Anastase a spus că „nu am auzit ca inculpatul să fi fost implicat în atribuirea contractului de salubrizare”.

„Nu suntem prieteni, dar nici dușmani. Politic am fost rivali”, a completat martorul despre relația sa cu Apostu. Ea a mai spus că după sesizările referitoare la modul în care cele două societăți desfășurau activitatea de salubrizare, la propunerea primarului s-a votat în Consiliul Local înființarea unei comisii care să verifice modul de desfășurare a activităților de către cele două societăți.

Anastase a mai spus că la una din ședințele Consiliului Local, Apostu s-a arătat deranjat de modul în care ambele societăți de salubrizare își desfășurau activitățile.

UPDATE 14.14 Claudia Anastase este ultimul martor audiat la termenul de astăzi de către instanța din Târgu Mureș

Cererea de reaudiere a directorului RATUC, Liviu Neag, a fost respinsă.

Cu privire la cererea de eliberare sub control judiciar formulată de către avocatul lui Sorin Apostu instanța se va pronunța vineri, 21 septembrie.

Următorul termen a fost stabilit pe 24 septembrie, când vor fi audiați 14 martori, majoritatea fiind angajați ai Primăriei Cluj-Napoca.

Martorul care a lipsit astăzi este Călin Szabo, care va fi recitat la următorul termen.

Avocatul Mateuț, cel care îl reprezintă pe Sorin Apostu, a declarat la încheierea ședinței că „dacă Aspazia Droniuc nu va fi reaudiată, acest lucru va însemna atingerea gravă a dreptului la un proces echitabil”.

Articole din aceeasi categorie
Potrivit unui studiu realizat de o firmă de profil, locuințele din Cluj s-au ieftinit cu câțiva euro pe metru pătrat
08 Apr. 2019
14:58
7
În Parcul Industrial Tetarom III din Jucu s-a inaugurat recent o nouă investiții demarate de unul dintre cei mai mari clienți ce activează în acest perimetru: grupul italian de electrocasnice De’Longh
08 Apr. 2019
13:26
0
Consiliul Judeţean Cluj informează participanții la trafic și locuitorii din zonă în legătură cu faptul că, în cadrul programului de lucrări ce vizează îmbunătăţirea infrastructurii rutiere a judeţulu
08 Apr. 2019
13:13
0
O echipă de funcţionari ai Direcţiei Judeţene de Evidenţă a Persoanelor Cluj, instituţie publică de interes judeţean aflată sub autoritatea Consiliului Judeţean, se va deplasa marți, 9 aprilie, începâ
08 Apr. 2019
10:15
0
Compania de Apă Someș a anunțat întreruperi ale furnizării apei potabile în localitățile Florești și Cetan.
08 Apr. 2019
09:28
0
Ordinul Arhitecților din România a lansat un concurs internațional de soluții pentru amenajarea zonei
08 Apr. 2019
08:56
0

Post new comment

Adaugă comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public.

Filtered HTML

  • Adresele de situri web şi adresele de e-mail se transformă automat în linkuri.
  • Filtered words will be replaced with the filtered version of the word.
  • Taguri HTML permiseŞ <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Liniile şi paragrafele sunt rupte automat.

Plain text

  • Etichetele HTML nu sunt permise.
  • Adresele de situri web şi adresele de e-mail se transformă automat în linkuri.
  • Liniile şi paragrafele sunt rupte automat.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență vor fi șterse.

Comentarii

01 Jan. 1970
02:00
01 Jan. 1970
02:00
01 Jan. 1970
02:00
Inchide