Clujul, pregătit pentru o nouă premieră medicală naţională. Ce îi desparte pe medici de primul transplant de mână
Medicii clujeni sunt la numai câțiva pași de o nouă premieră: realizarea primului transplant de mână din țară. Procedura ar putea fi efectuată în câteva luni, imediat ce se obțin aprobările necesare. O astfel de intervenție ar ajuta o persoană cu membrele amputate să își reia peste 60% dintre funcțiile mâinii. 9 pacienţi s-au înscris deja pe listele de aşteptare.
Până acum, în întreaga lume au fost realizate numai 100 de transplanturi de mână. Și medicii români sunt pe cale să realizeze o astfel de performanță. Tot ce le mai lipsește sunt câteva aprobări de la Ministerul Sănătății.
„Avem centru de transplant acreditat pentru organe, pentru rinichi și pancreas. Ne mai trebuie personalul pentru transplantul de mână”, a declarat dr. Dan Luscalov, coordonatorul Centrului Regional de Transplant Cluj.
La rândul său, profesorul Alexandru Georgescu, şeful secției de Chirurgie Plastică şi Microchirurgie Reconstructivă de la Spitalul Clinic de Recuperare din Cluj-Napoca susţine că elementele necesare unui astfel de transplant sunt asigurate.
„Avem terapia intensivă asigurată, avem tratamentul imunologic asigurat, avem coordonatorul care stă de vorbă cu posibilul donator şi suntem noi care stăm de vorbă cu posibilul receptor”, a declarat acesta.
Transplantul de mână este o intervenție complexă, care necesită și o echipă numeroasă. Membrul este preluat de la un pacient aflat în moarte cerebrală și transplantat altuia, care are un braț sau ambele amputate.
„Transplantul de mână este considerat încă experimental pentru că nu există suficiente cazuri în lume. Pot apărea şi complicații, dar cel mai important este să cântărim beneficiile operației versus riscurile ei”, a declarat şi dr. Maria Siemionow, chirurg plastician.
Profesorul Alexandru Georgescu a explicat faptul că în cazul unei astfel de intervenţii trebuie cusute vase și nervi și trebuie asigurată o sustensie bună pentru organul respectiv.
„Gândiți-vă că este vorba de zeci de elemente care sunt tăiate și pe care noi trebuie să le reparăm”, a spus acesta.
Medicii români au fost instruiți de colegii lor din Germania, care au realizat deja o astfel de intervenție. Operația a durat 15 ore și a implicat 50 de doctori și asistente.
„Pacientul nostru a avut un program foarte strict. După intervenţie a avut 40 de ore de fizioterapie pe săptămână, ceea ce înseamnă aproape o săptămână de lucru şi asta pentru cel puțin un an. Mai face asta și acum, după 7 ani” a declarat prof. dr. Ricardo Giunta, chirurg plastician care i-a instruit pe colegii români în Germania.
Recuperarea pare a fi foarte costisitoare. În alte țări, prețul acesteia a ajuns ciar și la 500.000 de dolari.
Cu toate acestea, pe listele de aşteptare deschise în Bucureşti şi Cluj există deja 9 persoane care îşi doresc un transplant de mână. Pentru realizarea acestuia medicii clujeni vor colabora cu colegi din Bucureşti, dar şi din Europa şi SUA.
După ce vor reuși să realizeze un transplant de mână, medicii români se gândesc să realizeze și un transplant de față. Dovadă că doctorii din țara noastră se pot lupta de la egal la egal cu colegii lor din străinătate.
Recomandari
Post new comment
Comentarii
si un transplant de creier pe cind este preconizat?
sa le puneti alt creier la politicienii romani.
poate le vine mintea la cap.
esti pe langa, ca de obicei, cunostintele tale sint la nivel de barfe
ce zici tu e explicatia unui prost din afara sistemului medical si care nu pricepe nimic, bineinteles
predica unui prost pentru prostime(adica pentru alti prosti)
cum a impiedicat Bucurestiul de ex. deschiderea de facultati de medicina pana si in ultimul targ ?
chirurgii nostri nu au OMUL competent care sa stie sa faca un transplant hepatic aici in Cluj, iar aia care stiu sa faca aceasta operatie sigur ca isi trimit oamenii lor
pe Lucan cine l-a impiedicat sa faca transplant renal aici in Cluj ?
Dar medicii clujeni pt ce nu sunt in stare sa preleveze un ficat de la un decedat, pt ce trebuie sa vina miticii cu avionul tocmai din sud de peste munti ca sa ia ficatul de la niste morti ??
tocmai aici este poanta.de la un mort nu mai poti recolta nici un organ.
cel care este in asa zisa moarte cerebrala are toate functiile vitale.
practic il omoara in timp ce ii preleveaza organele.
pt ca am facut o unire acum aproape 100 de ani si toate butoanele sunt la mitici, ca dovada si in articol scrie "Tot ce le mai lipsește sunt câteva aprobări de la Ministerul Sănătății."
pana noi ardelenii, banatenii, bucovinienii...etc nu ne trezim (asa cum incepe si imnu tarii) nu o sa o ducem mai bine niciodata.
deci un brat sau o mana?