Ne pare rau, vizionarea acestei pagini nu este posibila in Internet Explorer 6, 7.
Pentru a explora continutul citynews.ro, va rugam sa downloadati unul din urmatoarele browsere:
Pentru a beneficia de experienta completa a sitului citynews.ro, va rugam sa downloadati unul din urmatoarele browsere:
Continua pe Citynews.ro
×
inchide
Go to TOP
Marţi, 25 Sep. 2012, 10:12
10
8929

Dan Diaconescu, un Păcală în satul cu miniştri

Îl urmăresc de vreo 6 sau 7 ani pe Dan Diaconescu, cu o curiozitate bolnavă. Nopţile când scriu şi citesc, iar Adrian Sebastian butonează la Playstation sau la laptopul lui de jocuri lângă mine dăm drumul, de comun accord, la Dan Diaconescu „ca să ne râdem”, în timp ce se ocupă fiecare cu treaba lui.

dan diaconescu un pacala satul cu ministri
Video 2: 
Video 3: 
Video 4: 

 

E convenţia noastră de câţiva ani şi e bucuria mea secretă că fiul meu, deşi are doar 11 ani, înţelege că realitatea care curge la OTV este un fenomen al absurdităţii existenţei din lumea celor mari. De fapt, las adesea să curgă ore întregi lumea lui Dan Diaconescu cu televizorul dat pe mute, ca un memento că viaţa poate fi şi altfel şi această parte din penumbra societăţii îşi cere drepturile când votează sau când consumă, chiar dacă nouă ne place să credem că am scapat de vulgaritate, sărăcie spiritual şi prostie.

Paradigma discursivă a ciocoilor şi şmecheriile retorice ale caracaleanului mă fac să fiu un telespectator care, din când în cand, notează unele lucruri într-un caiet pe care scrie deja ”Domnu’ Dan şi partidul lui”. În ultimul timp, Domnul Dan s-a întrecut pe sine, poate din momentul în care a simţit răcoarea cătuşelor pe la încheieturi. A transformat nişte acuzaţii de şantaj în motiv de revoltă, a transmis asta poporului şi, în consecinţă, şi-a făcut partid. Şi nu orice partid, ci un partid bine orientat, care va deveni partid parlamentar aproape sigur în această toamnă.

Referendumul de suspendare a preşedintelui i-a dat măsura importanţei sale, el care se proclamă în fiecare seară preşedinte de operetă, a avut ocazia să fie curtat de Preşedintele suspendat şi de Preşedintele interimar, care i-au fost oaspeţi în studioul lui cel nou, unde cu vicleşuguri şi şmecherie oltenească i-a ciufulit, a mai şters cu ei pe jos, i-a pus în situaţia de a accepta (în glumă, dar nu cred că telespectatorii lui Diaconescu au înţeles asta), să-l proclame viitor preşedinte al României.

Le-a promis că nu o să-i aresteze cum a făcut unul dintre ei şi şi-a suflat nasul discret pe costumele lor prezidenţiale. Cred că atunci şi-a dat seama că nu mai este un tip de liga a doua şi că poate să joace în piese mai serioase şi să se urce pe marea scenă a festivalului naţional „Prostirea României”, acolo unde evoluează doar adevăraţii rechini. A devenit astfel marele salvator al Oltchim, poate şi al TAROM sau CFR, într-o comedie care mi-a adus aminte că dadaismul, cu teatrul lui absurd, îşi are radăcinile puternice în România. Numai la noi absurdul şi iraţionalul se pot împleti atât de bine cu existenţa.

Domnul Dan a devenit marele investitor strategic şi m-a lovit o undă de perplexitate. Dacă nu erau câţiva jurnalişti şi comentatori (Cătălin Tolontan exprimând cel mai sugestiv deruta raţiunii în faţa absurdului) care să exprime şi ei şocul la anunţul de pe toate ecranele „Dan Diaconescu câştigă Oltchim!” aş fi crezut că eu am luat-o razna şi că nu mai înţeleg nimic, atât de firesc percepeau autorităţile această formă a libertăţii investiţionale şi a marilor strategii (girate de maestrul FMI) pentru transformarea proprietăţii colective supravieţuitoare în praf şi pulbere.

Am scris câteva lucruri fără sens în caietul meu dedicat lui D.D., mai mult cuvinte, expresii ale mirării. Aş fi scris ceva pe blog, dar îmi părea că este inutil să exprim evidenţe pe care cei care păstoresc statul şi bugetul este imposibil să nu le vadă, indiferent cât de proşti i-am crede.

Salvarea mi-a venit de la un prieten care, într-o duminică, a citit pentru puştiul o poveste pe care, noi ceilalţi, am uitat-o deja. Mi-a sugerat să văd similitudinile dintre poveste şi privatizarea Olchim, el fiind un om care se pricepe bine la economie.

Această poveste este povestea care explică cel mai bine, face mai transparent procesul, dar şi anticipează într-o anumită măsură ceea ce se va întâmpla în viitor, îmi spune prietenul meu. Povestea este un fel de final al seriilor cu Păcală şi este scrisă de Ioan Slavici, ”Păcală în satul lui”.

E adevărat, poveştile au fost repuse în ultimii ani în drepturile lor. Ele nu sunt inutile naraţiuni pentru copii, nu sunt înşiruiri năroade pentru infantilii de 7 ani, ci sunt adevărate depozite sapienţiale. Spun foarte multe lucruri despre vremea în care s-au creat, despre oameni, năravuri sau morala lor. Au devenit discipline jurnalistice sau domenii de comunicare (storytelling este deja un domeniu şi o disciplină care se învaţă la multe facultăţi).

Dar pentru că Dvs., cititorii mei, sunteţi oameni mari şi poate aţi uitat povestea (o găsiţi pe You Tube) haideţi să luăm principalele momente ale poveştii lui Slavici şi să vedem dacă se poate citi realitatea după acest tipar.

Scena I. Păcală se întoarce după ce mult timp a umblat vagabond din sat în sat. Vine acasă şi îşi cumpără o viţică, pe care o hrăneşte din ce au mai bun holdele şi păşunile celorlalţi şi o face cea mai frumoasă şi cea mai grasă vacă din sat. Sătenii se prind cu greu, dar când se prind de hoţia lui, nu îl pedepsesc pentru fapta în sine, ci îi taie vaca, lăsându-i doar pielea, pe care i-o aruncă peste gard.

Domnul Dan îşi face o televiziune de garsonieră cu care, prin toate mijloacele, reuşeşte să-şi tragă o avere de multe milioane de euro. Statul (nu satul) nu vede impozite din partea lui, deşi ceilalţi cetăţeni sunt spoliaţi lunar. Adrian Năstase face o încercare să-i taie vaca lui Diaconescu, dar nu pentru asta, ci pentru atacurile lui Vadim de la OTV în momentul în care nu-şi primea tainul. Diaconescu îşi revine, începe să vândă pielea rămasă. Face din ea un studio nou şi mare, devine arbitru al luptei politice în momente importante.

Scena a II-a. În poveste, Păcală pleacă cu pielea la târg, dar se opreşte la o casă unde reuşeşte să vândă pielea pe multe pungi de galbeni. El exploatează ticăloşia unei femei care îşi înşela bărbatul cu judele şi prostia sau ticăloşia soţului, care crede că pielea este un proroc care te ajută să câştigi tot felul de avantaje, inclusiv să îţi monitorizezi familia. Păcală se întoarce cu o gramadă de bani escrocaţi de la cei înstăriţi, un fel de ciocoi (cum i-ar numi azi Domnu’ Dan), îşi cumpără cirezi de vite, îşi face o casă mare, spre ciuda sătenilor cărora le vinde explicaţia: a vândut pielea de vacă pentru că era de prăsilă şi putea face cohorte multe de vaci care se vor înmulţi la nesfârşit. În prostia lor, oamenii îşi taie vitele toate, se duc la târg, dar nu-şi explică ce s-a întâmplat. Se tem doar de influenţa lui nefastă, nu de prostia lor. Aici este un fragment genial, în care sătenii cei proşti fac analiza influenţei nefericite a lui Păcală asupra lor: „O să-şi deie foc la casă, ca să ne dăm şi noi la ale noastre, grăi unul dintre cei mai prevăzători. O să-şi frângă vreun picior, ca să ne frângem şi noi pe ale noastre, grăi altul. O să sară în fântână, ca să sărim cu toţii după el! strigară cu toţii”.

Acest fragment îmi aduce aminte de statul care se teme de propria lui prostie şi acceptă să pună manageri privaţi care să privatizeze, la alţi privaţi, economia, ca şi cum el nu este în stare să organizeze singur competiţia şi să caute să obţină cât mai mulţi bani pentru interesul colectiv. În fine povestea spune că îl leagă să-l înece, caută prăjina şi locul, dar Păcală îl găseşte pe un paznic de cireadă de vite care să intre în locul lui, pentru că satenii vor să-l facă vornic, dar el nu vrea. În timp ce sătenii îl bagă la fund pe cel fraierit, Păcală se întoarce acasă, iar sătenii îl găsesc cu o cireadă mare de vite. Le explică din nou că a găsit cireada pe fundul Dunării, iar toţi bărbaţii din sat, împinşi de lăcomie, merg şi se îneacă.

Acum să vedem ce se întâmplă cu personajul nostru cu adevărat, cu fascinantul, senzaţionalul Dan Diaconescu! După ce vede că se întoarce cu success electoral de la locale şi după luna de puşcărie, îşi schimbă cravatele şi costumul şi se gândeşte să devină investitor. Într-un fel de haiducie modernă, le spune tuturor că vine din partea poporului şi că asta e cheia de boltă. Toţi politicienii iau o demagogică şi instinctuală poziţie de drepţi când aud cuvântul magic: popor. De pe urma lui, toţi au băut apă şi chiar şampanie. A văzut că mai marii ţării au câştigat atunci când au făcut apel la popor şi s-a gândit că dacă se înfrăţeşte cu poporul este mai greu de arestat. Cum să-l arestăm pe Preşedintele Poporului? În satul cu miniştri, Dan Diaconescu are deja experienţă solidă, a făcute multe târguri cu politicienii, simte că băieţii vor să facă ceva şmecherie şi atunci se bagă şi el în vorbă, pentru că e convins că cineva urmează să ia Oltchimul, tot pe nimic, aşa că ar putea câştiga şi el ceva din asta. Măcar ceva capital electoral, dacă nu ceva bani.

Poate că nici nu se gândeşte să ajungă prea departe, deci întârzie la licitaţie zece minute pentru ca să fie descalificat şi să poată să se vaite toată campania electorală că ciocoii nu l-au lăsat să facă un bine poporului. Face spectacol, dar satul cu miniştri are mulţi oameni proşti; îi acceptă circul şi nu-l descalifică. Cum spectacolul este naţional, proştii întră în spectacolul lui pentru că important este să te vezi la televizor; mâine poţi face poate o mare carieră politică, precum Teo, Socaciu sau chiar Firea.

Exponenţii acestui stat, care pare prostul perfect, sunt doi băieţi care vor mai apărea pe la finalul poveştii: Chiţoiu şi Vulpescu. Cea spusă de mine sau una pe care o s-o auzim mai târziu, spusă de alţii, despre nişte şmecheri care au azi nişte cătuşe XXL pe la încheieturi.

Probabil că şi cei din satul cu miniştri se gândesc la o şmecherie, văzându-l pe Dan Diaconescu că îşi bagă nasul în ciorba lor. Nu este uşor de subtilizat Oltchimul, fiind vorba de mii de locuri de muncă care înseamnă voturi multe şi dominaţia într-o întreagă regiune. Trebuie găsit unul care să fie vinovat pentru asta, care să poată plăti electoral. Aşa că le convine Dan Diaconescu, care va câştiga ceva la alegeri, puţin speră ei, dar după aia, mamutul poate fi lichidat, iar prada împărţită între grupurile de interese.

Astfel că nimeni nu verifică bonitatea lui Dan Diaconescu, ajunge o scrisoare de confort, care nu garantează nimic. Se trece cu vederea că Diaconescu are firma principală în insolvenţă, datorii la stat de 2,3 milioane de euro, zice ziarul Gândul, şi este urmărit penal; Vernescu repetă aberaţia lui Diaconescu şi îl încurajează: banii care vor veni de pe acţiuni vor ajunge iar la Oltchim. Este clar că ar fi un ajutor de stat nepermis de UE şi anormal chiar şi pentru noi, dar totul rămâne aşa. Statul nu se interesează despre modul în care s-a ajuns în scurt timp la datorii de o jumătate de milliard de lei.

Explicaţia lui Dan Diaconescu, cu banii pe care ba îi are, ba nu-i are, ba o să-i adune de la oamenii care se uită la OTV, este similară celei spuse sătenilor cu pielea de vacă de prăsilă care va produce în viitor cirezi nesfârşite. Cum să convingi o administraţie cu asemenea prostii, administraţie care este, zice ea, foarte îngrijorată de soarta oamenilor, dacă nu are ea un interes sa facă pe imbecila? Dan Diaconescu a licitat o sumă care nu are legatură cu vreo evaluare a acţiunilor, mult mai mare decât ceilalţi, pentru că oricum ştie că nu are de unde s-o dea şi contează efectul de scenă. Şi, ca orice cacealmist, dacă tot nu are cele 46 de milioane de euro, vorbeşte despre 2 miliarde pe care o să-i aducă, va lua TAROM, CFR şi orice altceva, bani mulţi pentru a ajunge pentru imaginaţia tuturor fraierilor.

Contractul nu cred că se va semna vreodată, Dan Diaconescu va demonstra că i s-au pus beţe în roate şi va face un scandal lung cât campania electorală de toamnă. Va pune condiţii la contract, va ţipa ca din gură de şarpe că investitorii români sunt umiliţi şi respinşi (cel puţin aici ar avea dreptate).

Carnavalul va continua, iar statul a scăpat de FMI pentru moment, inventând un câştigător, deşi putea să prelungească procedura dacă nu le convenea oferta. Dacă şeful privatizării din România este de meserie lichidator, liberalii care l-au pus acolo vor continua privatizarea prin metoda la care este specialist Vulpescu, adică lichidarea.

Probabil statul, dacă nu este chiar prost, a mizat pe acoperirea mediatică cu sute de analişti care vor vorbi la televizor fără să caute a înţelege şi fără ca măcar să fi citit legea 137, cea care stipulează condiţiile de privatizare şi, în acest cor al televiziunilor, nu se va vedea escrocheria. Nimic din toate astea nu ar fi fost posibil fără imensa prostie generală din satul cu miniştri, fără mass media care şi-au pierdut orice facultate critică şi fără căutarea unei audienţe cu orice preţ - comparabile cu o sinucidere colectivă din satul lui Păcală.

Şmecherii de la stat au încercat, poate, să facă o perdea de fum, folosindu-se de Dan Diaconescu pentru a distrage atenţia de la adevăratul mecanism de lichidare al Oltchim. Dar îmi pare tot mai mult că ar putea cădea în propria capcană.

Dacă lui Diaconescu îi reuşeşte foarte bine scandalul, pe fondul dezamăgirii faţă de privatizările falimentare din ultimii 20 de ani, iar oamenii chiar încep să creadă că el ar fi fost o soluţie? Dacă procentul lui de la alegerile din toamnă trece de 20 la sută? S-a întâmplat cu PRM în 2000 şi nu a fost un asemenea carnaval. Voturile acestea ar putea să lipsească tocmai celor care au acceptat această cacealma şi ar putea chiar pierde puterea sau, în cel mai bun caz, să devină dependenţi de un tip imprevizibil, care va avea pachetul de control în mandatele parlamentare.

Nu-i aşa că pare că în satul cu miniştri sunt o gramadă care au pornit deja spre Dunăre şi s-ar putea să nu se mai întoarcă? Sigur, deocamdată este doar faptul că sunt cele mai multe şanse ca oamenii aceia din Vâlcea să îşi piardă locurile de muncă şi să trebuiască să-şi reorganizeze vieţile, indiferent ce le spun politicienii. Celelalte consecinţe s-ar putea să le vedem în scurtă vreme.

Epilog
În povestea originală, Slavici nici nu a mai ştiut ce să facă cu finalul. Cred că s-a speriat şi el de prostia propriului popor, aşa că ne spune că minciuna învinge într-un hapy end tipic românesc (nu era inventat happy end-ul american). Finalul nu are nici pildă şi nici un sfârşit cert. „Aşa a rămas Păcală cel mai harnic, cel mai de treabă, cel mai vrednic om în satul lui, fiindcă, de! era numai el singur cu nevestele. Cine o ştie mai departe, mai departe are s-o spună”.

Ironia amară a lui Slavici nu salvează nimic, era cel mai vrednic, pentru că era singur. Autorul lasă finalul şi morala în grija cuiva imprecis care poate o să vină, dar nu e sigur, şi nici speranţe de îndreptare a lucrurile nu sunt, dacă autorul se fereşte măcar să le sugereze.

Nu ştiu care este morala acestei poveşti din programa şcolară. Va trebui să întreb un educator sau vreo învăţătoare. Poate că Păcală este considerat simpatic pentru că taxează prostia extremă. Nu doar prostia omenească, ca în alte poveşti, ci prostia colectivă. Nu ar fi exclus ca morala să vrea să ne spună că există escroci şi mincinoşi peste tot şi asta dăunează grav societăţii.

Dar cum o să înţeleagă copiii morala dacă Păcală totuşi nu este pedepsit în nici un fel pentru minciunile, manipulările si hoţiile lui? Povestea are un happy end pentru eroul principal, dar este o tragedie colectivă. Cred că suntem în prezenţa unei dileme morale în cazul acestui final, pe care sensibilitatea extremă a lui Slavici îl lasă deschis; autorul nu se încarcă cu misiunea de a crea speranţe false.

Rămâne să ne întrebăm şi noi despre finalul carnavalesc al privatizării Oltchim. Încă nu-l ştim, dar parcă aş fi de acord cu Slavici şi cu Mircea Badea: Păcală şi Domnu’ Dan nu sunt vinovaţi şi, în consecinţă, nu vor plăti.

Nici povestea lui Slavici, nici acest remake cu Dan Diaconescu, nu sunt chiar poveşti pentru copii, sunt poveşti pentru oameni mari, care parcă nu mai înţeleg nimic în România noastră. Imbecilizarea colectivă şi amestecul ei cu şmecheria, hoţia şi manipularea dau fiecărei situaţii un final deschis. În satul cu miniştri cei mulţi pierd tot timpul, dar de fiecare dată pe mâna lor.

Îi dedic acest text lui Octăvel cel blond
pentru a-l citi când va fi
mare şi se va întreba ce s-a întîmplat cu ţara
şi unde sunt bărbaţii din satul cu miniştri

 

Voteaza articolul
Nici un vot
Articole din aceeasi categorie
Oraşul care se dezvoltă ameţitor ne creează ameţeli în trafic. Clujul este cu adevărat sub asediu la orele de vârf şi pare că soluţia salvatoare nu mai vine.
23 Mar. 2019
09:00
2
Parafrazarea numelui unui celebru film mi se pare sugestiv pentru emoţia trăită la întâlnirea cu generaţii de elevi şi dascăli de la prima şcoală.
15 Iun. 2018
07:45
1
Știu, serviciul de urgență e gratuit în România.
09 Mai. 2018
10:21
5
Să ne imaginăm următoarea scenă. Băieții de la Arsenal înfulecau fripturi cu cartofi prăjiți când Wenger poposea în Insulă venind din îndepărtata Japonie, prin 1996.
26 Apr. 2018
15:53
1
România este pe ultimul loc în ceea ce priveşte siguranţa drumurilor din Uniunea Europeană.
16 Apr. 2018
10:00
7
Trenul accelerat Timișoara - Iași pleacă în 3 minute de la linia 3. Trenul accelerat Timișoara - Iași pleacă în 3 minute de la linia 3.
02 Apr. 2018
11:14
7

Post new comment

Comentarii

Genial!

@I Micu
Domnule, chiar nu stiu ce e de facut. Probabil un referendum.... Da' n-ai grija ca nu ne lasa miticii! Si oricum, ar sari in sus UE... Nu stiu, nu le am pe astea cu politica, si oricum, la ce fel de politica se face azi in Romania (inclusiv de ai nostri ardeleni) :( ... Pai daca-ti dau doar cateva exemple: Falca, Uioreanu, Oltean, Nicoara, nu merg mai departe... Sincer, cred ca nu e nimic de facut, decat sa mancam c...t in continuare.

Dar comunistii din PSD ce au facut pentru agricultura in cei 10 ani cat au condus tara?

macar stii ce e ala COMUNIST, balegosule? voi, pedelistii, folositi intr-o veselie notiunea asta, pe care o aruncati in capul tuturor interlopilor! pentru jignirea adusa comunistilor vetiplati, sa fii sigur.

Extraordinar maestre ce de cetit, ce de destept si ce de patrihot esti matale intr-ale diversiunilor!
De ce nu te-ai facut diversionist cu acte in regula?
De ani buni , bati campii, "caci in drum si fugi in tufa"!
Dar nu te speria!...si parerea matele conteaza ca...deh!..e democratie Sile draga!

@ clujean
Zici bine domnul meu! Acum ce e de facut ? Ca sa citez din memorie un personaj al lui Rebreanu."gresala indreptare asteapta altminteri ne mananca toti cainii"Cum reparam raul ce ne-am facut ? Sau asteptam sa fim devorati de maidanezii de prin Giurgiu si nu numai ca de maidanezi flamanzi si oportunisti e plin dincolo de crestele Carpatilor!

Motto: " As vrea sa am zeci de Vulpescu ! " dr. v. ponta zis bula , prime minister of Romania - sept. 2012.
Da, Boc nu a fost un bun prim-ministru, cel mult un ascultator slujbas la stat ! Dar gluma asta de ponta , cum e ? Tot marioneta ! Un lucru trecut se pare mult prea usor cu vederea : IRESPONSABILITATEA ! Imi explicati si mie , in care tara din lume ( fie chiar bananiera ) un inalt demnitar RASFOIESTE IN PUBLIC UN DOCUMENT AL SERVICIILOR SECRETE ? Si mai are tupeul sa apara inca ca si prim-ministru ! ( las la o parte plagiatul ) Continunind paralela cu Boc : nu vi se pare ca dr. bula a aparut la TV in 4 ( patru ) luni de mai multe ori decit a aparut Boc in aproape 4 ANI ?! ( fara a face un elogiu lui Boc ).
In alta ordine de idei , subscriu idei lansate si anume ca exact cei care striga hotii sunt cei care l-au impins pe dd in fata ! e drept nu le-ati spus pe nume , dar o fac eu : felix & co.sau s.c. marionetele s.r.l. ! In schimb ma disociez de faptul de al urmari pe mircica !
P.S. Nu e prea bine sa tineti un copil de 11 ani sa " se rida " noaptea !

Exceptional, domnule Dancu ! Marea noastra greseala. a ardelenilor, s-a facut la 1 decembrie 1918. Dixit !

Nu asta e solutia, desi pare mai usor de conceput, retragerea la forma conturata a Transilvaniei, ca stat de drept, e o mare prostie. De ce am ceda unor nenorociti, terenuri care ne apartin? Trebuie sa gandim o solutie de acaparare a puterii in stat, condus din Ardeal, sau de ardeleni. Impartim vina pentru situatia tarii, cu toate celalalte regiuni, prin faptul ca si noi am contribuit, la cea ce este "Satul cu Ministrii". Sa se tina cont, de faptul ca, acolo, in perioada imediata instalarii comunismului, a gravitat toata materia fecala, de forma umana, pe care o avea Romania la dispozitie, formanduse neamul "miticilor", oameni oportunisti, fara caracter, care au fost pusi in valoare, de partidul comunist, la cateva saptamani dupa ce ajungeau la oras, desculti, cu un cartof fiert invelit in ziar in buzunarul drept, si carnetul de partid in buzunarul stang, si carora li se spunea "Da, sa traiti tovarase Cutarescu" de catre oameni, care erau de zece ori mai indreptatiti, sa aiba o pozitie de autoritate, dar care erau indepartati pentru a face loc mizeriilor dispuse sa deserveasca agenda comunista, fara sa puna probleme sau intrebari. La cea ce este Bucurestiul azi, am contribuit si noi, poate chiar mai mult ca celalalte regiuni ale tarii. Imi permit sa fac o analogie. Daca, calci intentionat, si in repetate randuri, pe un cui ruginit, in urma caruia contactezi o infectie grava, ceri sa iti fie amputate picioarele, sau cauti sa te vindeci ? Formare unei tarisoare nesemnificative si fara putere politica, nu este si nu poate sa fie, solutia la problemele pe care le avem azi in Transilvania. Trebuie luata atitudine, in vederea starpirii coruptiei, incluziv prin comiterea de atrocitati grave, care sa rasune ca exempe, printre randurile celor care si-au aranjat, sa faca parte din clasa celor privilegiati, in detrimentul intereselor cetatenilor si a calitatii vietii in Romania, sa sa descurajeze pretendentii la aspiratii similare, in viitor. O noua revolutie, o preluare a puterii, de la cei care deservesc interesele straine, in Romania, care ne-au schimbat polaritatea, de la o tara care produce, la o tara care consuma, si care s-au asigurat, ca autonomia noastra, cat si relevanta noastra la nivel global, sunt calcate cu fermitate pe gat, Aici se vrea o tara de tineri needucati, nesofisticati si nepretentiosi, care sa munceasca pe liniile de productie a subcomponentelor, care urmeaza sa formeze produsele finite, exportate de tarile, "partenere economice", la un profit, de mii de ori mai mare fata de farmiturile care sunt aruncate muncitorilor romani. De ce credeti ca se intervine, prin canale clandestine, asupra procesului legislativ, privind legea educatiei ? De ce se formuleaza examene de bacalaureat, care sa asigure un nivel de verificare a cunostintelor, mult peste capacitatea de a educa acei elevi. De ce se vrea un numar de studenti, decimat in fiecare an ?

exceptional dle dancu! adevarat, pentru acest articol. cel caruia ii dau replica a citit dar nu a inteles nimic dupa ce a continuat cu "marea noastra greseala..."; traim intr-o tara nu foarte diferita de la est la vest si de la nord la sud contrar parerilor unor "impatimiti ardeleni" care isi calca in picioare istoria si un tel purtat cateva sute de ani de catre strabunii lor: unirea cu cei de seama lor; din pacate exista o totala lipsa de intelegere a unor realitati pe termen lung, cum de altfel a demonstrat-o, scurt pe doi, dl. "clujean"; pentru o bucata de salam in plus calcam in picioare tot ce ne reprezinta ca natie si ne lepadam de apartenenta destul de evident, comuna; cunosc bine toate regiunile si va pot spune ca peste tot sunt oameni de suflet si deosebiti, dar in acelasi timp si "uscaturi"; va pot spune spune daca inca nu stiati ca aceasta tara este condusa in ultimii 20 de ani de personaje din toate colturile tarii, si din pacate toti sunt doar papusari condusi de interese personale si oneroase; solutia nu este de a dezbina ci de a lua atitudine, de a forma o constiinta nationala, bazata pe respect reciproc, atitudine civica, sentiment de apartenenta indiferent de limba pe care o vorbesti, regiunea din care provii: de a te simti cetatean ROMAN; pentru a deveni o natiune respectata trebuie sa ajungem in prima faza sa ne respectam intre noi. iar pentru a intelege putinul ce l-am scris si multe altele este nevoie de EDUCATIE. lipsa multora dintre noi.

Adaugă comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public.

Filtered HTML

  • Adresele de situri web şi adresele de e-mail se transformă automat în linkuri.
  • Filtered words will be replaced with the filtered version of the word.
  • Taguri HTML permiseŞ <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Liniile şi paragrafele sunt rupte automat.

Plain text

  • Etichetele HTML nu sunt permise.
  • Adresele de situri web şi adresele de e-mail se transformă automat în linkuri.
  • Liniile şi paragrafele sunt rupte automat.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență vor fi șterse.

Comentarii

01 Jan. 1970
02:00
01 Jan. 1970
02:00
01 Jan. 1970
02:00
Inchide