Un ultim omagiu Maestrului Dumitru Fărcaș, la Casa de Cultură a Studenților. Programul funeraliilor
Îndrăgitul taragotist Dumitru Fărcaș poate fi omagiat astăzi la Casa de Cultură a Studenților (CCS) din Cluj-Napoca, unde trupul său neînsuflețit va fi depus pe scenă, de la ora 14.
Toți cei care doresc să-i aducă un ultim omagiu Maestrului Dumitru Fărcaș pot veni de la ora menționată la CCS, accesul fiind liber și pe timpul nopții.
Tot miercuri, 8 august, de la ora 18.00, în Sala de Spectacole ”Dumitru Fărcaș” a Casei de Cultură a Studenților, va avea loc slujba de priveghere a celui adormit.
Joi, de la ora 11, după slujba religioasă (incinta Casei de Cultură a Studenților), cortegiul funerar se va îndrepta spre localitatea Groși, județul Maraureș, locul de origine al renumitului artist, unde va fi înhumat, alături de părinții săi, în grădina casei părintești. În onoarea memoriei sale și a ceea ce a reprezentat pentru România, va fi înmormântat cu onoruri militare.
Din 1962, anul în care mult regretatul Dumitru Fărcaș a pus bazele a ceea ce avea să devină Ansamblul Folcloric Studențesc ”Mărțișorul” al CCS din Cluj-Napoca, acesta a fost „un adevărat părinte și îndrumător a zeci de tineri și studenți pasionați de muzică, care au ales să ducă mai departe tradițiile și portul popular strămoșesc, precum și valorile românești autentice”.
„Laurențiu Hodorog, întemeietorul Casei de Cultură a Studenților din Cluj-Napoca și primul director al instituției îl numea pe Maestrul Dumitru Fărcaș ”steaua norocoasă a Mărțișorului”. Prin valoarea sa artistică imensă, talentul oferit de Dumnezeu și dăruirea sa, Dumitru Fărcaș a deschis drumul acestui ansamblu folcloric, urmarea fiind numeroase premii la festivaluri și competiții de folclor, atât în țară, cât și în străinătate.
În onoarea Sa, sala de spectacole a Casei de Cultură a Studenților a primit numele de Sala de Spectacole ”Dumitru Fărcaș”, în anul 2013. Maestrul avea biroul său la etajul I al instituției, pe pereții căruia a înșirat o parte din premiile și distincțiile pe care le-au primit de-a lungul anilor, Domnia sa și mărțișorenii săi dragi. Astăzi, ele sunt o mai mult ca oricând, o mărturie vie a unei vieți dedicate muzicii și publicului iubitor de folclor din România și dincolo de hotarele ei”, arată oficialii CCS.