Primul Muzeu Virtual al Holocaustului din lume, lansat la Cluj
Institutul de Iudaistică și Istorie Evreiască „Dr. Moshe Carmilly”, din cadrul Facultății de Istorie și Filosofie a Universității Babeș-Bolyai va lansa Muzeul Virtual al Holocaustului din Transilvania de Nord-Vest.
Lansarea muzeului virual, în data de 27 ianuarie, marchează comemorarea Zilei Internaționale a Holocaustului.
Potrivit reprezentanțilot UBB, din cunoștințele lor, acesta este primul muzeu virtual din lume care are ca tematică istoria Holocaustului.
Muzeul a fost realizat de o echipă coordonată de lector dr. Augusta Costiuc Radosav, profesor în cadrul Departamentului de Istorie Medievală, Premodernă şi Istoria Artei de la Facultatea de Istorie și Filosofie a UBB.
Muzeul virtual poate fi vizualizat AICI
Prezenţa evreiască în spaţiul Transilvaniei este atestată încă din perioada în care Dacia a fost sub stăpânire romană, prin descoperirea mai multor monede din perioada lui Bar Kochba (datate aproximativ 133-134 CE) în mai multe localităţi: la Ulpia Traiana Sarmisegetuza, la Pojejena (judeţul Caraş-Severin) şi la Ilişua (judeţul Bistriţa), se arată pe site.
Stabilirea în număr mai mare a evreilor în Transilvania începe după 1492, anul în care sunt expulzaţi din Spania. În perioada Principatului Autonom al Transilvaniei, între 1571-1691, prezenţa evreiască sporeşte semnificativ, fiind menţionată existenţa unui tribunal rabinic, Bet-Din, la Alba Iulia în 1591. În secolul al XVII-lea, evreii apar în documente în principal ca medici invitaţi, pentru a avea grijă de principii Transilvaniei, sau ca mijlocitori ai relaţiilor comerciale cu Poarta Otomană.
Recomandari
Post new comment
Comentarii
Prin România, foarte mulți evrei au reușit să fugă în Palestina. Organizațiile evreiești din S.U.A. trimiteau banii de transport, iar vapoarele plecau din Constanța. Dovadă: în perioada 1948-2000, cea mai vorbită limbă în Israel, după idiș și engleză, a fost limba română.
Lasand deoparte calitatea slaba din punct de vedere tehnic, cu enorm de multe omisiuni, doresc pe aceasta cale sa transmit redactiei ca cei care au facut respectivele afirmatii privind faptul ca acesta ar fi primul muzeu virtual - din lume !!! pe tema Holocaustului, probabil nu au binevoit sa acceseze nici cel putin site-ul Yad Vashem: http://www.yadvashem.org/
Sunt convins ca s-ar fi gasit suficient de multi doritori care sa-i ajute - benevol, gratuit - la realizarea respectivului site, care repet, nu poate fi declarat, in mod ridicol, care premiera mondiala.
Romania e pe locul 2 la Holocaust (600.000 de victime), in special Moldova, Transnistria, Odessa.
a ajuns, dupa tine, "pe locul 2...", atunci Bosgoria -care si-au deportat toti evreii prin denunturi voluntare, "patriotice", e pe primul loc!