Clujeanul Timotei Nădășan, câștigătorul Premiului pentru management cultural la Gala Premiilor AFCN
Ziua Culturii Naționale înseamnă, de patru ani, și Gala Premiilor AFCN. Dintre proiectele realizate în 2018, cele mai multe cu susținerea AFCN, nominalizările au adus în fața publicului prezent pe 15 ianuarie în Sala „Elvire Popesco”, 55 de exemple de excelență. Evenimentul care a avut loc la Institutul Francez din București, partenerul evenimentului, a adunat peste 200 de oameni de cultură, jurnaliști, manageri și responsabili culturali. Clujul a fost reprezentat de Timotei Nădășan, fondator și director al Fundației și Editurii IDEA din Cluj-Napoca.
Clujeanul distins de juriul Administrației Fondului Cultural Național (AFCN) pentru Management cultural a a studiat la Institutul de Arte Plastice „Ion Andreescu”, Cluj și până în 2000 a participat la numeroase expoziții și manifestări artistice în întreaga lume: Ljubljana, Kracovia, Colorado - SUA, Washington.
Timotei Nădășan este fondator și director al Fundației și Editurii IDEA,Cluj, redactor-șef al revistei IDEA artă + societate (fost Balkon), Cluj. În anii ’90 a definit un standard de calitate în publicațiile de artă, realizând importante cataloage și albume. În 2013 a fost distins cu premiul I la concursul „Cele mai frumoase cărți din România”. În cadrul Fundației a organizat expoziții, rezidențe, conferințe și dezbateri despre arta contemporană. În 2007 și 2009 a fost invitat în juriile de selecție a proiectelor care au reprezentat România în Pavilionul României de la Bienala de Artă de la Veneția, iar în 2018 a făcut parte din juriul de selecție a proiectului care va reprezenta Ungaria la Bienala de Artă de la Veneția, 2019.
„În 2019 trebuie să fim conștienți că ne aflăm în primul an dintr-un nou centenar românesc și că trăim un moment în care România se află în lumina reflectoarelor. Așa cum viitorul centenar a debutat prin sezonul cultural România Franța, și noi începem anul cultural printr-un onorant parteneriat cu Institutul Francez, parteneriat ce generează o bursă de contacte pentru viitoare colaborări internaționale și creează o excelentă platformă de diseminare a exemplelor de succes în cultura contemporană românească, fie că vizează creația actuală sau valorizarea patrimoniului”, a declarat Irina Cios, directoarea AFCN.
Nominalizările au adus împreună proiecte din București, Iași, Cluj-Napoca, Timișoara, Sf. Gheorghe, Sibiu, Oradea, Petrila, Constanța, Focșani, Brașov care s-au derulat în toată țara.